Ο Βοτανόκηπος της Χριστίνας μάγεψε μικρούς και μεγάλους

427

Μια πολύ όμορφη παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Αγγελικής Ταρασιάδου «Ο Βοτανόκηπος της Χριστίνας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επτάλοφος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 στον Πολυχώρο «Ευκαρπίδη», στην Κατερίνη. Μικρά παιδιά και μεγάλοι γέμισαν το χώρο, παρά τις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες, και τίμησαν με την παρουσία τους τη συγγραφέα.

Την παρουσίαση συντόνισε η κα Μαριάνθη Παπαθανασίου, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, ενώ τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκπροσώπευσε η κα Μαργαρίτα Αμανατίδου υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων.

Για το βιβλίο μίλησαν η κα Άννα Νανούδη ψυχολόγος, ψυχοπαιδαγωγός και ψυχοθεραπεύτρια με εξειδίκευση και μεταπτυχιακούς τίτλους στη συμπεριφορά παιδιών και εφήβων και στις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από το Πανεπιστήμιο John Moore  του Λίβερπουλ, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, καθώς και από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Η κα Νανούδη μας χάρισε μια υπέροχη ομιλία για το πως θα πρέπει να προσεγγίζουμε  με τα παιδιά το ευαίσθητο θέμα της απώλειας. Μας βοήθησε να κατανοήσουμε τη σημασία της έκφρασης και διαχείρισης όλων των εκφάνσεων της απώλειας, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην ευεργετική επίδραση της σύνδεσης με τη φύση στην ψυχική υγεία των παιδιών και στην ευκαιρία που δίνεται να γίνει αυτό μέσα από τον «περίπατο στον Βοτανόκηπο της Χριστίνας».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η συγγραφέας Αγγελική Ταρασιάδου, αφού πρώτα ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της παρουσίασης, ανέφερε σχετικά: «Η πεποίθησή μου ότι οφείλουμε να δυναμώνουμε τα παιδιά μας ψυχοσυναισθηματικά για να μπορούν και να βρίσκουν τρόπο να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα της ζωής, μέσα σε αυτά, και η απώλεια, μου έδωσε το κίνητρο να σκεφτώ έναν τρόπο για να προσεγγίσω το θέμα και να κρατήσω την πολυπόθητη ισορροπία, ώστε ούτε να το βαρύνω και άλλο απ’ ότι είναι από τη φύση του, αλλά ούτε και να του προσδώσω μια ελαφρότητα που δεν του ταιριάζει.

Στο σημείο αυτό βοήθησε, την περίοδο εκείνη, η ενασχόληση μου στο σχολείο με τα παιδιά, με  ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Ένα θέμα, τα βότανα, που άρεσε στα παιδιά, αλλά και η ενασχόλησή μας με τη φύση και με  τον μικρό βοτανόκηπο που είχαμε φτιάξει στο σχολείο. Έτσι λοιπόν οι ήρωες του παραμυθιού με πρωταγωνίστρια τη μικρή Χριστίνα άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά στο μυαλό μου.

Τα βότανα;

Ήρωες όχι και τόσο συχνοί που δεν τους συναντάς εύκολα στα παιδικά παραμύθια. Το φασκομηλάκι, η ρίγανη, το δεντρολίβανο, η  δάφνη, η μέντα και ο δυόσμος κάνουν στα παιδιά γνωστές τις ιδιότητες και τη χρησιμότητά τους, με στόχο να καλλιεργήσουν περιβαλλοντικές γνώσεις, στάσεις και αξίες αλλά συγχρόνως και συναισθήματα που σχετίζονται με την επαφή με τη φύση».

Οι μουσικοπαιδαγωγοί Δέσποινα Καλανταρίδου και Μάκης Αϊβάζογλου με το ταλέντο τους και την όμορφη παρουσίασή τους ξεσήκωσαν τα παιδιά δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εκφραστούν με τη φωνή και το σώμα τους και να γνωρίσουν τα βότανα. Η Δέσποινα Καλανταρίδου με την υπέροχη φωνή της και τη συνοδεία πιάνου, αφηγήθηκε μέρος του παραμυθιού. Επίσης, τραγούδησε και έπαιξε φλάουτο και κρουστά, ξεσηκώνοντας τους μικρούς μας φίλους και δίνοντάς τους την ευκαιρία να γνωρίσουν ξεχωριστά κάθε βότανο με τις ιδιότητές του, ενώ ταυτόχρονα στη μεγάλη οθόνη της αίθουσας προβάλλονταν η εικόνα του, ανοίγοντας κάθε φορά η «αυλαία».

Στο τέλος, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή βιβλίων από τη συγγραφέα στους μικρούς μας φίλους. Στα παιδιά μοιράστηκαν αναμνηστικά παζλ με το εξώφυλλο του παραμυθιού αλλά και γλυκίσματα με φόντο τον Βοτανόκηπο της Χριστίνας.