Μεταστροφή ή υποκρισία;

527

Του Ηλία Χρυσικού*

Κυριακάτικά θέλω να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις, επειδή πιστεύω ότι η Εκκλησία είναι Σώμα και δεν είναι ένας ανεξέλεγκτος χώρος.

Επειδή στο μέτωπο της πανδημίας, βρισκόμαστε μπροστά σε μια τρομερή – τρομερά επικίνδυνη, απρόβλεπτη και αντιφατική εξέλιξη…

και επειδή η πανδημία όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά “καλπάζει” με έναν νέο τρόπο, ο εμβολιασμός μοιάζει να έχει φτάσει στο όριο του, αλλά είναι τόσο μακριά από το ιατρικά επιθυμητό, που δεν επιτρέπει καν σκέψη για συλλογική ανοσία.

Η διαρκής προσπάθεια της κυβέρνησης, -να εξαιρεθεί η Εκκλησία- με μικρά αναγκαστικά διαλείμματα σε εποχές πανδημικών εξάρσεων, -για όσους εκκλησιάζονται, από τους περιορισμούς και τα μέτρα που ισχύουν στους κλειστούς χώρους-, ίσως να είναι λάθος.

Υπάρχουν πολίτες αυτής της χώρας, που δέχονται ότι η Εκκλησία εκφράζεται από την Ιερά Σύνοδο και όχι από τον κάθε ιερέα.

Και επειδή η ασέβεια στο Σώμα της Εκκλησίας και στην τάξη, επιφέρουν συνέπειες, έχω την εντύπωση ότι ίσως οδηγηθούμε σε αναρχία και σχισματικές συμπεριφορές.

Η αλήθεια είναι ότι όσοι αντιδρούν και κάνουν αυτά που ακούμε τα τελευταία 24ωρα, ίσως να έχουν σχισματικές απόψεις και ενδεχομένως να είναι εκτός του Σώματος.

Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί γιατί εξαιρέθηκαν οι Nαοί και οι πιστοί από την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού rapid test;

Αλλά στον αντίποδα, μήπως το μέτρο είναι “σωστό” και δεν θα μπορούσε να επιβληθεί, με το σκεπτικό τι θα γινόταν έξω από τις εκκλησίες;

Άκουσα από κυβερνητικά χείλη α:…”δεν είναι δυνατόν να εξισώνεται η θρησκεία και η πίστη, με κάποιον πολίτη που θέλει να πάει σε εμπορικό κατάστημα ή σε κομμωτήριο.”

β: “Η εκκλησία υπάγεται στην κατηγορία που καλύπτει ζωτικές ανάγκες. Η πίστη είναι μια ζωτική ανάγκη του ανθρώπου, όπως είναι και η τροφή και η νοσηλεία. Σε αυτές τις δραστηριότητες συνειδητά και συλλογικά δεν έχουμε επιβάλει υπερβολικούς περιορισμούς.”

Πάντως έχω την εντύπωση, ότι ο πρωθυπουργός διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με την Εκκλησία.

Ιεράρχες, όπως ο Μυτιλήνης και ο Δωδώνης, ζήτησαν αυστηρά μέτρα, αλλά δεν γνωρίζω πως θα “φαντάζουν” στους υπόλοιπους 80, διότι ο μεν Δωδώνης είναι τέως ιεράρχης, ο δε Μυτιλήνης και σχεδόν οι περισσότεροι ιερείς του, είναι θετικοί στον κοροναϊό.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η εκκλησία από την πρώτη στιγμή συμβούλεψε το ποίμνιό της, ότι σε μια πανδημία, τείχος ανοσίας χτίζουμε με δύο τρόπους, είτε με την τεχνητή ανοσία με τον εμβολιασμό, είτε με τη φυσική ανοσία, τη νόσηση.

Τελικά με όλα τα ανωτέρω υπάρχει μεταστροφή ή υποκρισία;

Μήπως όμως είναι και ύβρις, -κατά του Θεού-, να αμφισβητείται η ιατρική επιστήμη; Μήπως στον λόγο του Θεού αναφέρεται ότι η ιατρική και τα φάρμακα έχουν εμπνευστεί στους ανθρώπους από τον Θεό;

Πάντως αυτό το “έργο” το έχουμε ξαναδεί και θα το βλέπουμε κάθε φορά που ανακοινώνονται μέτρα για την πανδημία, -με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας- και πάντοτε με τις ανοχές της κάθε κυβέρνησης, που είναι πολιτισμικές, πολιτικές και όχι επιδημιολογικές.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr