Εκκλησία: Όλο το παρασκήνιο για τη σύσταση για τα rapid test

483

Σύσταση στους μη εμβολιασμένους πιστούς να υποβάλλονται σε rapid test ή μοριακά για τον κοροναϊό όταν επιθυμούν να εισέλθουν στους ναούς για να προσευχηθούν απευθύνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ενώ για ακόμη μια φορά τους καλεί να σπεύσουν να κάνουν το εμβόλιο ως το μοναδικό «όπλο» για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Μάλιστα μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος έστειλε «τελεσίγραφο» σε 35 ανεμβολίαστους ιερείς να κάνουν το εμβόλιο, ειδάλλως θα τεθούν σε αργία άνευ αποδοχών, ενώ για «απαγορευτικό» εισόδου στους ναούς έκανε λόγο και ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος.

Τα πράγματα δεν είναι καλά, η κυβέρνηση επιχειρεί με κάθε τρόπο να πείσει τους ανεμβολίαστους να προστατευτούν και να τηρούν τις υγειονομικές οδηγίες και στην προσπάθεια αυτή έχει, δίπλα και την Εκκλησία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης μαζί με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου, Δημήτρη Τσιόδρα, επικοινώνησαν με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρη Κονιδάρη και τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ προκειμένου να υπάρξει κίνηση με συμβολισμό από την Εκκλησία προς τους κληρικούς και τους πιστούς.

Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος εξέδωσε νέα εγκύκλιο για την εφαρμογή των μέτρων αλλά και τη διενέργεια τεστ.

Προβληματισμένοι  από την «έκρηξη» της πανδημίας και τον φόβο αυτή να επεκταθεί δραματικά στον εκκλησιαστικό χώρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί μητροπολίτες, εάν και δεν κάνουν καμία αναφορά για υποχρεωτικότητα, ωστόσο προτρέπουν «πατρικώς» τους μη εμβολιασμένους πολίτες να πραγματοποιούν τεστ ανίχνευσης πριν εισέλθουν στους ναούς.

Το ζήτημα είναι το ποιος θα ελέγχει τα διαγνωστικά τεστ, πιθανότατα τα εκκλησιαστικά συμβούλια, ενώ για το εάν αυτά θα πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά για τους πιστούς, εκκλησιαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», λένε ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.