I can’t breathe: Εν αναμονή της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης

475
Δεν μπορώ να ανασάνω! Μια οδυνηρή καθημερινότητα των πολιτών της Κατερίνης τα τελευταία χρόνια, η οποία, προκαλείται και επιδεινώνεται από συγκεκριμένα και γνωστά αίτια, από συγκεκριμένους και γνωστούς, πλέον, υπαίτιους. Μια απαράδεκτη κατάσταση, η οποία, δεν ανησυχεί και δεν απασχολεί τους εκπροσώπους της πολιτείας και του κράτους, στην περιοχή μας.
Δεν μπορώ να ανασάνω! Μια φράση – κραυγή απελπισίας και αγανάκτησης που ακούγεται διαρκώς στους δρόμους της πόλης, στις γειτονιές, τα καφενεία, στα μαγαζιά, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας. Όλοι γνωρίζουν! Ολοι ξέρουν! Η χρόνια κι εξακολουθητική ρύπανση του περιβάλλοντος από κερδοσκόπους και παραβάτες των νόμων, είναι η πληγή που έχει πια κακοφορμίσει και μολύνει τη ζωή μας εγκυμονώντας σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ανοχή από την πολιτεία, είναι πλέον συνενοχή. Η απελπισία και αγανάκτηση, γίνεται θυμός, γίνεται διαμαρτυρία.
Οι κάτοικοι της Κατερίνης, αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι, η ΠΕ Πιερίας και η αιρετή διοίκηση της, δεν μπορούν και ίσως, δεν θέλουν να πράξουν ό,τι προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν τη λύση του προβλήματος «κτυπώντας» και άλλες πόρτες. Σε αυτή τους την προσπάθεια, έχουν ανάγκη την αρωγή όλων των κοινωνικών φορέων της πόλης, Ιδιαίτερα από τον Δήμο της Κατερίνης, περιμένουμε πολλά, γιατί μπορεί να κάνει πολλά και αποτελεσματικά. Δεν αρκούν τα όσα έχει πει και έχει κάνει μέχρι τώρα. Δεν φτάνει, η αλληλέγγυα στάση στην κινητοποίηση της κοινωνίας και τις δράσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών “I can’ t Βreathe” .
Ο Δήμος Κατερίνης, έχει εξαγγείλει και δεσμευτεί δημόσια, με τον πλέον επίσημο τρόπο, να κάνει το κάτι παραπάνω, έχοντας τη θεσμική δυνατότητα και υποχρέωση, ώστε να υπερασπιστεί την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία των δημοτών του. Ο Δήμος Κατερίνης, έχει προαναγγείλει δημόσια, εδώ και μήνες, ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης, τη ρύπανση, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την αποπνιχτική δυσοσμία. Η μη πραγματοποίησή της, μέχρι σήμερα, εγείρει εύλογα τα ερωτήματα: Θέλει, ο Δήμος, να σταθεί δίπλα στους δημότες? Θέλει ο Δήμος, να υπερασπιστεί την ποιότητα ζωής και τη δημόσια υγεία των δημοτών του? Θέλει ο Δήμος, να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες που συνάδουν με τον θεσμικό του ρόλο? Και προφανώς, ο Δήμος έχει δήμαρχο, έχει αντιδημάρχους, έχει δημοτικούς συμβούλους, έχει αρχηγούς – επικεφαλής παρατάξεων – συνδυασμών, όλοι τους με ονοματεπώνυμο και τόπο κατοικίας τον δήμο Κατερίνης και καθείς με την ιδιότητά του, οφείλουν τα δέοντα. Οι πολίτες, αναμένουν!

Η Συντονιστική Επιτροπή