Νέα διάταξη: Τέλος το αυτόφωρο για Δημάρχους και Περιφερειάρχες

262

Νέα διάταξη με την οποία θα ξεκαθαρίζει το τοπίο για την αυτόφωρη διαδικασία, δηλαδή την προσαγωγή στο αστυνομικό τμήμα και τον εισαγγελέα για τους αιρετούς δήμων και περιφερειών θα περάσει το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η διάταξη θα αφορά μόνο πλημμελήματα και όχι κακουργήματα. Άλλωστε οι αιρετοί έχουν την λεγόμενη ειδική δωσιδικία, όπως π.χ. και οι δικηγόροι, δηλαδή δικάζονται από Εφετεία Πλημμελημάτων.

Άρα τώρα σταματά και η προσαγωγή τους στα αστυνομικά τμήματα. Όταν διαπιστώνεται η ιδιότητά τους, θα αφήνονται ελεύθεροι. Και βέβαια θα δικάζονται αργότερα στο δικαστήριο που θα αποφασίζει για την τύχη τους.

Η διάταξη

Όπως είπε πρόσφατα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Μάκης Βορίδης “…Θα εξηγήσω για να μην παρεξηγηθώ. Οι Αιρετοί έχουν ειδική δωσιδικία. Τα πλημμελήματά τους -τονίζω για με ακούν- τα πλημμελήματά τους (όχι τα κακουργήματα, τα κακουργήματα έχουν άλλη διαδικασία) εκδικάζονται από το 3μελές Εφετείο Πλημμελημάτων. Το 3μελές Εφετείο Πλημμελημάτων δεν συνεδριάζει ποτέ για να δικάσει αυτόφωρο. Έχει κανονική και τρέχουσα λειτουργία. Επομένως, η σύλληψη των Αιρετών για να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία δεν έχει κανένα απολύτως περιεχόμενο. Επειδή, όμως, μπορεί να υπάρχουν στενοκεφαλιές, ΘΑ ΚΑΝΟΝΙΣΟΥΜΕ ώστε ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ να ΜΗΝ υπάρχει η αυτόφωρη διαδικασία για τους Αιρετούς”.