Ν.Τσιαμπέρας: Δημοτικό συμβούλιο της απουσίας, της αγνοίας και του αυτοδιοίκητου τραγέλαφου

260
Κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 30ης Οκτωβρίου 2021 αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η διάθεση απαξίωσης της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και η πλήρης άγνοια των αρμοδίων για τα θέματα ευθύνης τους, που συζητούσε το δημοτικό συμβούλιο.
Συγκεκριμένα τον τόνο για την απαξίωση στη θεσμική λειτουργία του συμβουλίου έδωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος (όχι για πρώτη φορά), αφού αποχώρησε πρώτος για να παραστεί στη γιορτή του μελιού, ακολουθώντας το κατόπι του και άλλοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας . Βλέπετε για την σημερινή διοίκηση έχει μεγαλύτερη αξία η φωτογραφία σε μια εκδήλωση από την ουσιαστική και θεσμική λειτουργεία του δήμου.
Ειδικότερα, όμως, κατά την συζήτηση θεμάτων της ημερήσιας διάταξης προέκυψε στην επιφάνεια η πλήρης άγνοια και το αδιοίκητο που εν τέλει επικρατεί στο δήμο μας, δεδομένης της απόλυτης αδυναμίας να απαντήσουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι για θέματα της ευθύνης τους.
Αναλυτικότερα:
1) Ύστερα από ερώτηση μου προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πρασίνου κ. Ιωάννη Μπεϊνά να ενημερώσει το σώμα του συμβουλίου σχετικά με την επιβολή προστίμων, όπως αυτά βεβαιώθηκαν και στάλθηκαν με τις αποφάσεις 102-106-107-108-109-111 112/2021 στον δήμο, για το γνωστό θέμα της έλλειψης ναυαγοσωστικής κάλυψης, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης, η απάντησή του αρμόδιου αντιδημάρχου ήταν πρωτοφανής «ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ». Σημειώνω ότι ουδείς άλλος από την διοίκηση απάντησε στη σχετική μου ερώτηση.
Το συγκεκριμένο ζήτημα το έθεσα και πριν τέσσερις μήνες επισημαίνοντας τον κίνδυνο επιβολής υπέρογκων προστίμων, πέραν της όποιας δυσφήμισης συντελείται για το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας. Αναμένω από πλευράς της διοίκησης να προβεί σε πλήρη ενημέρωση, αναφορικά με το χρηματικό ύψος των προστίμων, καθώς και με την πραγματική υπαιτιότητα που τα προκάλεσε. Επιτέλους να αναλάβει κάποιος την πολιτική ή όποια άλλη ευθύνη υπάρχει.
2) Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το θέμα απευθείας ανάθεσης μίσθωσης δημοτικού ακινήτου στο παλιό Ελατοχώρι και συγκεκριμένα η ταβέρνα το «παλιό σχολειό». Κατά την συζήτηση του θέματος γνωστοποίησα στο σώμα πως ενώ το δημοτικό συμβούλιο καλείται σήμερα (30/10/2021) να αποφασίσει εάν θα μισθώσει ή όχι το συγκεκριμένο ακίνητο, εμφανίζεται από της 12/10/2021, δηλαδή είκοσι μέρες νωρίτερα, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναρτώνται φωτογραφίες από άμεσο συγγενικό πρόσωπο του ατόμου που έκανε την αίτηση για μίσθωση , με το μαγαζί να παρουσιάζεται ανοικτό, ανακαινισμένο, με προσωπικό και να διαφημίζεται.
Πρόκειται προφανώς για μία σκανδαλώδη διαδικασία απευθείας ανάθεσης μίσθωσης, που καταφανέστατα έγινε με όρους αδιαφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό και με τόσα γκρίζα σημεία ζήτησα εξηγήσεις και ρώτησα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Χριστοφορίδη, πως βρέθηκαν τα κλειδιά του ακινήτου πριν μισθωθεί στα χέρια του συγκεκριμένου ιδιώτη και έλαβα μία ακόμη πρωτοφανή απάντηση «ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ». Επίσης να σημειωθεί το πολύ βασικό στοιχείο ότι στην εισήγηση του θέματος έλειπε η γνωμοδότηση του τοπικού Συμβουλίου Ελατοχωρίου η οποία είναι αρνητική για την εν λόγω παραχώρηση. Σχετικά με την περίεργη απουσία της άνωθεν γνωμοδότησης, τόσο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου, υπεύθυνοι για την πληρότητα των εγγράφων σε μία εισήγηση, απαντούν ξανά με πρωτοφανή τρόπο «ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ». Σημειώνω πως για το συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχουν αρκετές οφειλές προς τον δήμο και παρά αυτές τις επισημάνσεις σχετικά με την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος η πλειοψηφία προχώρησε στη απείθειας μίσθωση.
Οφείλουν να γνωρίζουν οι κκ. Κουκοδήμος και Νταντάμης πως η δημοτική περιουσία δεν αποτελεί «τσιφλίκι του πατέρα τους», ως εκ τούτου χρωστούν εξηγήσεις.
Συμπερασματικά είμαι σχεδόν βέβαιος πως οι απαντήσεις του τύπου «ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ» είναι ειλικρινείς, διότι πράγματι πρόκειται για μία διοίκηση της άγνοιας, για μία διοίκηση μπάχαλο. Οφείλουν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι που τελούν εν πλήρη ομολογημένη άγνοια να αναζητήσουν τις αιτίες αυτής της διοικητικής κατάντιας. Μήπως πάλι το διευθυντήριο του ισογείου αποφασίζει ερήμην τους; Χωρίς αυτό όμως να αποτελεί δικαιολογία για τους ίδιους.
Άλλωστε αποτελεί πλέον κοινή πίστη στην συντριπτική πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, πως ύστερα από τα τελευταία δύο αυτοδιοικητικά χρόνια τραγέλαφου, πως πρόκειται:
Για τη διοίκηση της άγνοιας και της ανικανότητας (π.χ. μηδενικό έργο που να φέρει την σφραγίδα της σημερινής διοίκησης).
Για τη διοίκηση των χαμένων ευκαιριών (π.χ. 2.000.000 ευρώ χαμένα από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών, 3.000.000 ευρώ από το χαμένο έργο του ποδηλατόδρομου κ.α.) και κυρίως την διοίκηση των απευθείας αναθέσεων.
Επομένως στη συνείδηση του κόσμου έχει καταγραφεί ως η διοίκηση του πολιτικού και αυτοδιοικητικού παρασιτισμού.
Υ/Γ Τέλος πρέπει να σημειωθεί η άνευ προηγουμένου πρόταση του δημάρχου για την ονοματοδοσία του κεντρικού δρόμου που ενώνει Παραλία-Κατερινόσκαλα με το όνομα του Δήμαρχου, αδελφοποιημένης πόλης της Σερβίας, κύριο Ντράγκαν Πάλμας. Πρώτον ας ενημερώσει κάποιος τον κ. Κουκοδήμο πως είναι τουλάχιστον οξύμωρο, εάν όχι βλακώδες, να προτείνεται να δοθεί το όνομα ενός ανθρώπου σε δρόμο, ενώ βρίσκεται εν ζωή(γίνεται σε ελάχιστες περιπτώσεις Ελλήνων τεραστίας προσφοράς πανελλαδικώς και διεθνώς κ κυρίως όχι εν ενεργεία). Πάντως για την ουσία του θέματος οφείλει ο κ. Δήμαρχος να εξηγήσει τι ακριβώς σημαντικό έχει επιτύχει ο προτεινόμενος για ονοματοδοσία οδού στη ζωή του, προκειμένου να τύχει μιας τόσο σημαντικής τιμητικής αναγνώρισης και αλήθεια τι μηνυματοδοτείται πράγματι με αυτή την επιλογή;