Με σωστή στρατηγική

253

Του Ηλία Χρυσικού*

Μέσα σ΄ αυτή την “καταχνιά” που φέρνει ο κοροναϊός, ανοίγουμε την τηλεόρασή μας και ξαφνικά ακούμε για αύξηση θετικών στον κοροναϊό, για θανάτους, παρακολουθούμε αναλύσεις για την πανδημία, αλλά κάπου έχουμε μπερδευτεί από τις αντιφάσεις των επιστημόνων και των ειδικών.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι να πιστέψει ο κόσμος, όταν:

α. δεν έχει την δυνατότητα της πολύπλευρης ενημέρωσης και

β. όταν δεν διαθέτει χρόνο, για να αναζητήσει περισσότερες πληροφορίες.

Γενικά υπάρχει σύγχυση, ίσως και να είναι “βούτυρο στο ψωμί” όσων επιμένουν ο καθ΄ ένας από την δική του πλευρά, αλλά εδώ τίθεται το μεγάλο ερώτημα μη “χαθεί η μπάλα”.

Aπό τα λίγα που ξέρω και διαβάζω, εκεί που η χώρα πήγαινε σχετικά καλά στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, άρχισε η μεγάλη κάμψη.

Η προσωπική μου άποψη είναι, ότι επικοινωνιακά έγινε η κακή διαχείριση. Μια κρίση που η διαχείρισή της σε αρκετά σημεία ήταν πολύ καλή, αλλά αυτή τη στιγμή αρχίζει και “καταπίνει” ότι θετικό καταγράφηκε τους τελευταίους μήνες.

Ακόμα και η επίκληση του φόβου και τα απειλητικά μηνύματα για τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μή, θεωρώ ότι έχουν αρνητική επίδραση στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι όταν υπάρχει επίκληση φόβου, -κάτι που χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις-και που πολλές φορές έχω πει δημόσια στο ραδιόφωνο, οι πολίτες κυρίως αντιδρούν αρνητικά.

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται πειθώ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα εμβόλια στον 20ο αιώνα ήταν η μεγαλύτερη ανακάλυψη και έσωσαν ανθρώπινες ζωές.

Σήμερα απαιτείται ευρύτερη “συστράτευση”, για να κατανοήσουν οι πολίτες τα οφέλη του εμβολιασμού και ας αφήσουν την τρομοκράτηση στην άκρη.

Δεν μπορεί να θέλουν να πείσουν τους πολίτες και να τον πηγαίνουν με το άγριο, τον τρόμο και τον φόβο. Οφείλουν ως συντεταγμένη Πολιτεία να κάνουν ότι είναι δυνατόν, να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία τους για να πείσουν τους πολίτες .

Ίσως να είναι δύσκολη εξίσωση, αλλά οι ηγέτες στα δύσκολα φαίνονται. Και ενώ μέχρι πριν λίγο καιρό, οι περισσότεροι ήταν περιχαρείς και λιγότερο επιφυλακτικοί, -που πήγαινε καλά το πρόγραμμα εμβολιασμού-, ξαφνικά “χλώμιασαν” όλοι με την κατάσταση που διαμορφώνεται…

Η προσωπική μου άποψη είναι, να φροντίσουν οι αρμόδιοι να χαράξουν σωστή στρατηγική, κυρίως στο επικοινωνιακό πεδίο, όπως αυτή που διατύπωσε στον αέρα του ραδιοφωνικού μας σταθμού, ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος πρώην υφυπουργός υγείας & κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την ελπίδα μήπως και αλλάξει το κλίμα.

Με βάση τα ανωτέρω και επειδή φαίνεται πως υπάρχουν μερικές “απώλειες” στη “δύναμη τις πειθούς”, ας ακολουθήσουμε συγκεκριμένες “οδούς”, που θα δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε επιχειρήματα πλαισιωμένα και από το συναίσθημα.

Είναι η ώρα της αποδοχής, της λογικής διότι στην αντίπερα όχθη, υπάρχει μία μερίδα πολλών ανθρώπων, που δίνουν μεγαλύτερο βάρος σε άλλα επιχειρήματα.

Αναρωτιέμαι λοιπόν μήπως θα ήταν ωφέλιμο και πάντοτε με κομψό τρόπο εξηγήσουν οι κυβερνώντες, την ευθύνη που έχουμε για τον εαυτό μας, αλλά κυρίως και για τους άλλους, ώστε ν΄ αρχίσει να αποδίδει η προσπάθεια για το καλό όλων μας, διαφορετικά έρχεται “μαύρος” χειμώνας από πολλές απόψεις ;

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr