Σαρηγιάννης: Οι περιοχές που βρίσκονται στο όριο συναγερμού – Που βρίσκεται η Πιερία

558
Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων της Παρασκευής ανέρχεται στα 3.643 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 3.382. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 3.650 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 3.467 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα.

Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 61.485 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 5,9 %. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές.

Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (55) που καταγράφηκε είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με προχθές (31). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που είναι 43 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι πρακτικά αμετάβλητος σε σχέση με προχθές (392 από 391).

Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στο Κιλκίς με 68 κρούσματα, στην Καστοριά με 33 κρούσματα, στην Πέλλα με 83 κρούσματα, στη Χαλκιδική με 38 κρούσματα, στην Πιερία με 103 κρούσματα και στα Γρεβενά με 21 κρούσματα. Αντίθετα, μείωση στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων είχαμε στη Φλώρινα με 11 κρούσματα, στην Ημαθία με 99 κρούσματα και στις Σέρρες με 84 κρούσματα. Ανησυχία υπάρχει για τις Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική, τα Γρεβενά.

 

(με πληροφορίες από το enikos.gr)