Κριστιάν Καρεμπέ: Είχαν τον προπάππου μου σε κλουβί στο ζωολογικό κήπο, τον έβαζαν να κραυγάζει σαν ζώο

248
Πρώτη είδηση σε διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι η αποκάλυψη που έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο NDR σχετικά με τα απάνθρωπα βασανιστήρια που έλαβαν χώρα στον φημισμένο ζωολογικό κήπο του Αμβούργου, Χάγκενμπεκ, στον οποίο αντί για ζώα, κρατούνταν αιχμάλωτοι άνθρωποι. Στο ντοκιμαντέρ μιλάει και ο αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ, του οποίου οι αποκαλύψεις είναι σοκαριστικές.
Σκηνές αποτροπιαστικές, ανατριχιαστικές, αδιανόητες. Και όμως διαδραματίζονταν μόλις 90 χρόνια πριν, όταν άνθρωποι πιο σπάνιων φυλών γίνονταν ζωντανά εκθέματα. Ένας από αυτούς ο προπάππος του Κριστιάν Καρεμπέ, ο οποίος το 1930 οδηγήθηκε από τη Γαλλία στη Γερμανία για να γίνει έκθεμα σε ζωολογικό κήπο.

Τους έκαναν ζωντανά εκθέματα
Σύμφωνα με την μαρτυρία του Κριστιάν Καρεμπέ, τους φυλάκισαν στον ζωολογική κήπο και τους ανάγκαζαν να υπακούν σε ό,τι τους ζητήσουν.
Η οικογένεια του Καρεμπέ κατάγεται από τη Νέα Καληδονία και όπως αναφέρει ο πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής, «ο Γουίλι Καρεμπέ, μαζί με άλλους συμπατριώτες του, πήγαν στο Παρίσι το 1931 με πρόσχημα ότι θα εκπροσωπήσουν τη χώρα τους. Νόμιζαν ότι θα συναντήσουν επίσημους της».
Εκεί, όπως είπε ο Καρεμπέ, φυλακίστηκαν μέσα στον ζωολογικό κήπο και μάλιστα μπροστά στο κοινό έπρεπε να υπακούν αφού έγιναν προϊόντα έκθεσης ως κανίβαλοι. Κουνούσαν τα μπαστούνια τους, έδειχναν τα δόντια τους, έβγαζαν άγριες κραυγές.
Όταν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου αποφάσισαν ότι δεν τους χρειάζονται πια, δεν τους άφηναν να φύγουν, αλλά τους πούλησαν στον ζωολογικό κήπο του Αμβούργου. Στη Γερμανία παρουσιάστηκαν ως «οι τελευταίοι κανίβαλοι των νοτίων θαλασσών».

Στον ζωολογικό κήπο του Χάγκενμπεκ, έγιναν το κύριο θέμα διασκέδασης με αποτέλεσμα η φήμη τους να εξαπλωθεί τόσο, που προσκλήθηκαν στο Oktoberfest που αποτελεί τη μεγάλη γιορτή για την πόλη του Μονάχου.
«Ένιωθαν σαν σκλάβοι, ήταν δύσκολο γι’ αυτούς», λέει ο Κριστιάν Καρεμπέ, που έμαθε όσα έζησε ο προπάππος του μέσα από το μυθιστόρημα «Cannibale» του συγγραφέα Didier Daeninckx, που εκδόθηκε το 1998.