Στην Αθήνα το απόγευμα η Μέρκελ – Το δείπνο στην οικία Μητσοτάκη και η ατζέντα των συζητήσεων

437

Στον… ρυθμό της τελευταίας επίσκεψης Μέρκελ στη χώρα μας, με την ιδιότητα της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κινείται αυτά τα δύο εικοσιτετράωρα η Αθήνα.

Αποδεχόμενη την πρόσκληση του πρωθυπουργού, όπως αυτή είχε έρθει στο προσκήνιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, η Άνγκελα Μέρκελ φτάνει σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα, όπου θα παραμείνει μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Πριν τις επίσημες συναντήσεις της Παρασκευής, ωστόσο, τα βλέμματα εστιάζουν στο βραδινό τετ α τετ Μητσοτάκη-Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος, αμέσως μετά την άφιξή της στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” θα μεταβεί στην πρωθυπουργική οικία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να της παραθέτει δείπνο, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για άπασες τις εξελίξεις, είτε αυτές σχετίζονται με τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα στην περιοχή, είτε με την οικονομία και τα επόμενα βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Έχω πολύ μεγάλο σεβασμό για την καγκελάριο Μέρκελ για την σταθερότητα και για την ευθυκρισία με την οποία πάντα κινείται εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τουλάχιστον όσο την έζησα εγώ αυτά τα δύο χρόνια. Ξέρετε, το Συμβούλιο είναι ένα όργανο το οποίο για να πάρει απόφαση χρειάζεται ομοφωνία.

Κατά συνέπεια η διαμόρφωση συναινέσεων αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό όσων θέλουν να παίξουν έναν ενεργό ρόλο μέσα στο Συμβούλιο. Θα έχουμε την ευκαιρία, νομίζω, να μιλήσουμε και για την ιδιαίτερη σχέση της καγκελαρίου με την Ελλάδα.

Νομίζω θα είναι η πρώτη η οποία θα ομολογήσει, το έχει πει εξάλλου, ότι σε πολλές συγκυρίες ζήτησε πάρα πολλά από τους Έλληνες και ότι η λιτότητα πήγε πέρα και πάνω απ’ αυτό το οποίο άντεχε η ελληνική κοινωνία”, τόνισε, στις δηλώσεις του, με τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Μητσοτάκης.

“Ταυτόχρονα, ήταν και αυτή, η οποία την κρίσιμη στιγμή πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των Υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πριν την αποχώρησή της από την καγκελαρία, η κ. Μέρκελ θα έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι δηλώσεις που θα πραγματοποιήσει επί ελληνικού εδάφους.

Όχι μόνο γιατί η εδώ παρουσία της έρχεται μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και γιατί η ίδια παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η πλέον δύσκολη στιγμή της 16ετούς θητείας της ήταν “όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους πολίτες στην Ελλάδα”.

Κυβερνητικά στελέχη, λίγες ώρες πριν την άφιξη Μέρκελ στην Αθήνα, κάνουν λόγο για μία επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, που, ταυτόχρονα, έχει και το χαρακτήρα του απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων.

“Είναι ένας απολογισμός που θα γίνει τη στιγμή που τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη έχουν εισέλθει σε μία νέα φάση. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική”, σημειώνουν.

Στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, αύριο το πρωί, θα γίνει επισκόπηση των διμερών σχέσεων, ενώ ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να συζητηθούν ζητήματα, όπως οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επί τάπητος αναμένεται να βρεθούν επίσης το μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Λιβύη αλλά και οι κινήσεις που έχει κάνει η Ελλάδα στο ενεργειακό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υπογραφή συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου-Ελλάδας.

Και, όπως σχολιάζουν στελέχη, πρόκειται για ένα ζήτημα  με γεωπολιτική διάσταση, τη σημασία του οποίου ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παράλληλα, στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν οι δύο ηγέτες θα βρεθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, αλλά και η ευρωπαϊκή συζήτηση για δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία.