Πώς φτάσαμε σε νέο ρεκόρ κρουσμάτων

148

Έσπασαν το φράγμα των 4.000 τα χθεσινά κρούσματα, εντείνοντας ακόμη περισσότερο την ανησυχία των ειδικών, οι οποίοι τον τελευταίο μήνα δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι ακούγονται δυσοίωνοι στον περισσότερο κόσμο, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου που τον έβλεπαν να έρχεται δριμύς και απειλητικός. Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, 841 εντοπίστηκαν στην Αττική, 591 στη Θεσσαλονίκη, 349 στη Λάρισα, 221 στην Μαγνησία, 140 στην Ημαθία, 125 στην Αχαία, 122 στην Πέλλα, 114 στην Πιερία, 102 στις Σέρρες και 26 είναι εισαγόμενα. Από τους 380  διασωληνωμένους, οι 327 είναι ανεμβολίαστοι, δημιουργώντας πλέον ασφυξία στο σύστημα Υγείας.

Η επιδημική έκρηξη έχει φέρει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε οριακή κατάσταση, ενώ τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για αντιμετώπιση τόσο των περιστατικών COVID-19 όσο και άλλων μη COVID-19 περιστατικών έχουν αρχίσει να βγαίνουν από τα συρτάρια. Υπό αυτό το πρίσμα, τα εφιαλτικά σενάρια των 5.000 κρουσμάτων ανά ημέρα, δεν φαίνονται απίθανα ούτε και μακρινά. Να σημειωθεί ότι το όριο των 5.000 κρουσμάτων δεν το έχουν υπερβεί τα ημερήσια κρούσματα ποτέ μέχρι σήμερα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς φτάσαμε μέχρι εδώ. Οι νεοαποκτηθείσες ελευθερίες σίγουρα παίζουν το ρόλο τους, αφού είναι μάλλον κοινό μυστικό ότι τα μέτρα σε αρκετές περιπτώσεις καταπατούνται. Εύκολα θα το διαπιστώσει αυτό κάποιος αρκεί να κάνει μια βόλτα Σαββατόβραδο σε στέκια διασκέδασης τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και σε τουριστικούς προορισμούς. Εκεί η διασκέδαση καλά κρατεί, χωρίς την τήρηση σχεδόν κανενός μέτρου προφύλαξης. Το άλλο μεγάλο θέμα είναι σαφώς η επιβράδυνση του εμβολιαστικού προγράμματος. Για την ηλικιακή ομάδα 80-84, μόνο το 74,4% έχει εμβολιαστεί. “Στις ηλικίες αυτές οι εμβολιασμένοι είναι σε χαμηλά ποσοστά. Είναι τραγικό, πρέπει να τους βρούμε και να τους εμβολιάσουμε προσωπικά. Οι γιατροί να πάνε να τους βρουν”, δήλωσε απεγνωσμένος ο καθηγητής Πνευμονολογίας κ. Τζανάκης. Θέλοντας μάλιστα να καταδείξει τη σημασία του εμβολιασμού στις μεγάλες ηλικίες, ο κ. Τζανάκης δήλωσε πως εάν κατά έναν μαγικό τρόπο είχαμε εμβολιαστεί σε ένα ποσοστό 95% στις ηλικίες άνω των 60, θα είχαμε 7-8 θανάτους την ημέρα. Σύμφωνα με τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι επιδημιολόγοι, για κάθε 1.000 κρούσματα, έχουμε 10 επιπλέον θανάτους και 70-100 διασωληνωμένους περισσότερους.

Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί δίνουν μια ύστερη νότα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι διαχειρίσιμη, ενώ οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη, αντέχουν λίγο ακόμη. Μένει να επιδείξει καθένας από εμάς την αρμόζουσα προσοχή αυτές τις δύσκολες στιγμές.