Προς αποκλιμάκωση Τουρκία – Δύση; “Διευκρινιστική” δήλωση των 10 πρεσβευτών, “χαιρετίζει” ο Ερντογάν

334

Σε μίνι αποκλιμάκωση φαίνεται να οδηγείται η διπλωματική κρίση μεταξύ Τουρκίας και 10 χωρών της Δύσης, πολλές εκ των οποίων σύμμαχοι της Άγκυρας στο NATΟ.

Πιο ειδικά, οι 10 πρέσβεις προχώρησαν σε κοινή δήλωση με βάση την οποία δηλώνουν ότι σέβονται και τηρούν το άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης για το διπλωματικό πρωτόκολλο, σχετικά με την μη παρέμβαση στα εσωτερικά του κράτους στο οποίο υπηρετούν και τον σεβασμό στο νομοθετικό και ρυθμιστικό του πλαίσιο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές της τουρκικής Προεδρίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, που είχε δηλώσει εντός του σαββατοκύριακου ότι είχε δώσει εντολές οι πρέσβεις να κηρυχθούν personae non gratae, κάτι που πρακτικά θα οδηγούσε σε απέλασή τους, “χαιρετίζει” την δήλωση των πρέσβεων, με την διπλωματική κρίση να αποφεύγεται κυριολεκτικά στο “παρά πέντε”.

Σύμφωνα με πηγές τουρκικών ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν “δεν θα επιμείνει” στην κήρυξη των πρέσβεων ως “ανεπιθύμητων”.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα:

Οι πρεσβείες του Καναδά, της Ολλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας δημοσίευσαν ανάλογα μηνύματα, ενώ εκείνες της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Φινλανδίας αναπαρήγαγαν το μήνυμα της αμερικανικής πρεσβείας στο Twitter.

Σε κοινή τους δήλωση στις 18 Οκτωβρίου, οι πρέσβεις Καναδά, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Νέας Ζηλανδίας και ΗΠΑ είχαν καλέσει σε μια “δίκαιη και ταχεία” επίλυση της υπόθεσης του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά και σε “άμεση απελευθέρωσή του”.

Ο Καβαλά, ο οποίος έχει διατελέσει χορηγός και υποστηρικτής πολλών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, βρίσκεται στη φυλακή εδώ και τέσσερα χρόνια, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013, καθώς και για εμπλοκή στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και παραμένει προφυλακισμένος όσο η δίκη του συνεχίζεται.

Μολονότι πηγές της τουρκικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η απόφαση για απέλαση ή μη των πρεσβευτών θα λαμβανόταν στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό την προεδρία του Ερντογάν, διεθνή πρακτορεία ανέφεραν ότι η διπλωματική “μηχανή” του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προσπαθούσε να αποτρέψει την κίνηση του αρχηγού του κράτους, λόγω του κόστους που αυτή θα είχε στην οικονομία, αλλά και στη διεθνή θέση της χώρας.