Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τον καρκίνο του μαστού

512

Το 1985 ο Οκτώβριος καθιερώθηκε ως Μήνας Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, σε μία διεθνή εκστρατεία για την αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού και τη συγκέντρωση πόρων για έρευνα, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της εν λόγω μορφής καρκίνου. Ταυτόχρονα η 25η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Περίπου 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεμφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος) ή σε άλλα σημεία του σώματος (μεταστατικός καρκίνος) είναι πολύ περισσότερες.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η διάγνωση και αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικό στάδιο οδηγεί σε ποσοστά ίασης που φτάνουν το 95-97%. Καταλαβαίνει εύκολα κανείς, λοιπόν, πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Στη προσπάθεια αυτή, σημαντικότερο παράγοντα αποτελεί η ευαισθητοποίηση των γυναικών για προληπτικό έλεγχο. Να κάνουν συχνά αυτοεξέταση και να επισκέπτονται άμεσα τον γιατρό τους εάν παρατηρήσουν οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή. Να κάνουν μαστογραφία τακτικά, εφόσον το επιβάλλει η ηλικία ή το οικογενειακό ιστορικό τους.

Χρέος της πολιτείας, από την άλλη, είναι πάντοτε η διασφάλιση εύκολης πρόσβασης στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις, σε ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακα και θεραπείες, η υποστήριξη  και επανένταξη των γυναικών μετά τη θεραπεία στην εργασία και την κοινωνία.

Η ευαισθητοποίηση του κοινού είναι απαραίτητη, καθώς ο έλεγχος και η πρόληψη σε κάθε ύποπτο περιστατικό, μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο. Πρόληψη και εξετάσεις,  σημαίνει έγκαιρη διάγνωση, ευκολότερη αντιμετώπιση, περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης, μικρότερο κόστος για το σύστημα υγείας.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, ότι παρά την απαιτητική καθημερινή ζωή που έχει η κάθε γυναίκα, πρέπει να αφιερώνει χρόνο στην υγεία της, να σέβεται, να προσέχει, να φροντίζει και να αγαπά τον εαυτό της. Γιατί η γυναίκα, η μητέρα, η σύζυγος, η σύντροφος είναι το λιθαράκι για μια σταθερή και δυνατή οικογένεια, για μια σταθερή και δυνατή κοινωνία.

Ο αγώνας κατά του καρκίνου δεν τελειώνει ποτέ, ειδικά όσο ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο επικίνδυνος για τις γυναίκες. Η δύναμή μας είναι η σωστή ενημέρωση, η έγκαιρη αναγνώριση του προβλήματος και φυσικά η πρόληψη.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου ο καρκίνος του μαστού να νικηθεί, η ενημέρωση και η πρόληψη να εδραιωθούν και η έγκαιρη διάγνωση να εκμηδενίσει τα ποσοστά θνησιμότητας από τη νόσο.