28η Οκτωβρίου: Υποχρεωτική η μάσκα στις παρελάσεις – Αναλυτικά τα μέτρα

190

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τα μέτρα προστασίας για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, η μάσκα είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός. Ως εκ τούτου, μάσκα θα πρέπει να φορούν οι θεατές την ώρα της παρέλασης.

Για αυτούς που θα συμμετέχουν στην παρέλαση η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Αντίθετα πριν και μετά από την παρέλαση και εφόσον υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να την φορούν.

Ωστόσο, να μη διεξαχθεί η παρέλαση στην Ημαθία αποφασίστηκε ομόφωνα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γραφείο του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Καλαϊτζίδη.

Ο λόγος, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας, είναι η μεγάλη έκταση που έχει λάβει σε τοπικό επίπεδο η διασπορά του κοροναϊού και η ανάγκη να διαφυλαχτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας από την απειλή της επιπλέον μετάδοσης του ιού λόγω του συνωστισμού που θα προκαλούνταν.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε εκτάκτως ο Κώστας Καλαϊτζίδης, μετά τη ραγδαία και διαρκή αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ημαθία, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη εξετάστηκε αναλυτικά η επιδημιολογική κατάσταση στην Ημαθία, κρίθηκε ότι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας είναι πρωταρχικός σκοπός και αποφασίστηκε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθεί παρέλαση για την Εθνική Επέτειο σε καμία περιοχή της Ημαθίας.

 

28η Οκτωβρίου: Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας

«Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρηθούν στις παρελάσεις για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνάθροιση και συνωστισμός.

Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους».