Αύριο Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. “Η Ελ ληνό-Γαλλική Αμυντική συμφωνία”

212

Ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ Άγγελος Συρίγος, ο Ναύαρχος ε.α. & Επίτιμος Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης και ο Πτέραρχος ε.α. και Επίτιμος Α/ΓΕΑ Χρήστος Βαΐτσης την Κυριακή 24  Οκτ. 2021 στις 20:00 είναι οι επίσημοι ομιλητές και καλεσμένοι της  Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης διαδικτυακά σε μία έκτακτη εκδήλωση με θέμα: την Ελληνογαλλική Αμυντική συμφωνία, την ανατροπή ισορροπίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra,

Δείτε την εκδήλωση live εδώ: youtube.com/watch?v=196EJ4OgZgE

ή Μείνετε συντονισμένοι στην σελίδα της Σχολής www.sxoligoneon.gr

και στα κανάλια της:

youtube.com/c/sxoligoneon/videos

& facebook.com/sxoligoneon.gr/events

 

Ο Άγγελος (Ευάγγελος) Συρίγος είναι:

  • Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • Αν. Καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Έχει εργασθεί στο Πανεπιστήμιο του Κείμπριτζ (1993-94), για το Συμβούλιο της Ευρώπη και ως δικηγόρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Υπηρέτησε ως Γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών αρμόδιος για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια (2012- 2015) και ως Ειδικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007- 2009) αρμόδιος για τους ελληνόπαιδες εξωτερικού και τους μουσουλμανόπαιδες στη Θράκη.

Έχει υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μειονοτήτων, διαφάνειας και τηλεπικοινωνιών.

Έχει βραβευθεί το 1992 από την Ακαδημία Αθηνών για εργασία του σχετική με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας τιμήθηκε με Έπαινο από το Δ’ Σώμα Στρατού στη Θράκη για υπηρεσίες προς τη μειονότητα της Θράκης και με Εύφημο Μνεία από το Γενικό Επιτελείο Στρατού για την συνεισφορά του στη δημιουργία πομακικού-ελληνικού λεξικού.

Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Σταματούδη και έχουν τρία παιδιά.

Έχει γράψει βιβλία για τις ελληνoτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, πρόσφατα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αρθρογραφεί τακτικά στον τύπο και σχολιάζει στα ΜΜΕ ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

 

Ο Πτέραρχος ε.α.  Χρήστος Βαîτσης αποφοίτησε το 1980 από τη Σχολή Ικάρων και ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του ως Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Ιανουάριο του 2017.

Υπηρέτησε επί σειρά ετών σε Μοίρες μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και σε διάφορες επιτελικές και θέσεις Διοίκησης.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω θέσεις υψηλής ευθύνης:

– Διοικητής Μοίρας μαχητικών αεροσκαφών

– Διευθυντής Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας

– Διοικητής 110 Πτέρυγας Μάχης

– Διευθυντής Επιτελικού Γραφείου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

– Διευθυντής Κλάδου Στρατηγικής και Πολιτικής του ΓΕΕΘΑ

– Υπαρχηγός Τακτικής Αεροπορίας

– Διοικητής Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης (Δ/ΔΑΥ)

– Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (Α/ΤΑ)

– Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Α/ΓΕΑ)

Πέραν των ανωτέρω, έχει υπηρετήσει ως Αεροπορικός Ακόλουθος στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βόννη της Γερμανίας.

Έχει αποφοιτήσει από διάφορες Σχολές και Πανεπιστήμια του εσωτερικού και του Εξωτερικού,

 

Ο Ναύαρχος (εα) Κοσμάς Χρηστίδης γεννήθηκε στη Λάρισα το 1957. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, ως Αρχηγός τάξης, το 1980.

Εξιδεικευμένος στα θέματα συνεννοήσεως και ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, μετεκπαιδεύθηκε στο πανεπιστήμιο Naval Postgraduate School των ΗΠΑ (Monterey) σε θέματα μηχανολόγου όπλων (weapons engineering) και σε θέματα ηλεκτρολόγου μηχανικού (electrical engineering). Απέκτησε μετα-πτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Monterey της Καλιφόρνιας, καθώς και μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Αμυντικές και Στρατηγικές Σπουδές της Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Διατέλεσε εκπαιδευτής των σχολών συνεννοήσεως και πυροβολικού σε θέματα συνεννόησης, ηλεκτρονικού πολέμου και αισθητήρων κατευθυνομένων βλημάτων στα σχολεία εξειδικεύσεως Ανθυποπλοιάρχων, καθώς και στην ΣΝΔ στο μάθημα της Ηγεσίας.

Υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό και η μακρά εικοσαετής θαλάσσια υπηρεσία του περιλαμβάνει διάφορα καθήκοντα σε μάχιμες μονάδες του Στόλου. Συμμετείχε στις μόνιμες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο (NAVCOFORMED, STANAGFORMED, SNMG/ Standing NATO Maritime Group). Στο πλαίσιο εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις “Sharp Guard” και “Active Endeavor”, καθώς επίσης και στις επιχειρήσεις “Desert Storm” και “Desert Shield”.

Διετέλεσε Εθνικός Αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Sea Sparrow Project Office στην Washington DC των ΗΠΑ και ηγήθηκε της Διεθνούς Επιτροπής καθορισμού τεχνικο-επιχειρησιακών απαιτήσεων του κατευθυνόμενου βλήμα- τος ESSM που φέρουν σήμερα οι φρεγάτες ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού.

Έχει διατελέσει Κυβερνήτης στη πυραυλάκατο ΚΑΒΑΛΟΥΔΗΣ και στη φρεγάτα ΨΑΡΑ, Διοικητής της πρώτης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ/1), Διοικητής του Ναυστάθμου Κρήτης, Διοικητής Διοίκησης Φρεγατών, Αρχιεπιστολέας της Διοίκησης Διοικητικής Μέριμνας Ναυτικού και Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.