Πώς η τρίτη δόση του εμβολίου θα σημάνει το τέλος της μετάλλαξης Δέλτα

543

Η αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού δεν είναι ένα θέμα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες μόνο τη χώρα μας. Αντιμέτωπες με αναζωπύρωση του ιού βρίσκονται πολλές χώρες της Ευρώπης αυτήν τη στιγμή, αν και τα προγράμματα εμβολιαστικής κάλυψης στο εσωτερικό τους θεωρούνται σημαντικά πιο πετυχημένα από το δικό μας.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας έχουν ήδη ανακοινωθεί στην κυβέρνηση, την επιτροπή Εμβολιασμού και την Επιτροπή των Εμπειρογνωμώνων.

“Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη, τόσο εμφανίζονται και κρούσματα στους εμβολιασμένους.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν “δουλεύουν”, σημείωσε αρχικά, απαντώντας έτσι σε εκείνους που υποστηρίζουν πως και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν κοροναϊό, γι’ αυτό και οι ίδιοι δεν εμβολιάζονται.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά – επιδημιολογικά μοντέλα, χάρη στα εμβόλια έως τις 11 Οκτωβρίου στη χώρα μας, έχουμε αποφύγει  8.400 θανάτους, 5.560 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.500 διασωληνώσεις! Σημείωσε δε ο κ. Τσιόδρας πως αν ο εμβολιασμός είχε ξεκινήσει νωρίτερα, σήμερα θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους από κορονοϊό!

Από την άλλη, οι αξιωματούχοι Υγείας του Ισραήλ είναι αισιόδοξοι ότι αφήνουν πίσω τους το κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Δέλτα χάρη στην επιθετική τους αντιμετώπιση με χορήγηση μιας τρίτης δόσης στους ήδη εμβολιασμένους με τις δύο πρώτες.

Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσει κανείς στο Ισραήλ είναι ότι υπήρξε πρωτοπόρος στη διαχείριση της πανδημίας, εφαρμόζοντας προγράμματα μαζικού εμβολιασμού με μια πρώτη δόση.

“Το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα που πραγματοποίησε μαζική εκστρατεία εμβολιασμού και η πρώτη που είδε απτά τα αποτελέσματα της εξασθένισης της ανοσίας με την πάροδο έξι περίπου μηνών μετά τους πρώτους εμβολιασμούς” λέει ο Ραν Μπάλισερ, πρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής ομάδας της χώρας για τον κοροναϊό, με έδρα το Τελ Αβίβ, στο Bloomberg.

Παρ’ όλα αυτά έδρασε αστραπιαία, χορηγώντας την ενισχυτική τρίτη δόση. Έτσι πρόλαβε την εκ νέου εξάπλωση του ιού με την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα.

Αυτήν τη στιγμή στο Ισραήλ, οι αξιωματούχοι μπορούν να ισχυριστούν με ισχυρή βεβαιότητα ότι αφήνουν πίσω τους το κύμα που προκάλεσε η Δέλτα.

Τα περιστατικά σοβαρής νόσησης, οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις λόγω κοροναϊού συνεχίζουν να μειώνονται, ενώ 3,9 εκατομμύρια πολίτες από τα επιλέξιμα 5,2 εκατομμύρια έχουν λάβει την τρίτη ενισχυτική δόση.

Η συμβουλή τους; “Κι άλλες χώρες θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα. Ας  χρησιμοποιήσουν τα διδάγματα που λάβαμε εμείς στο Ισραήλ και ας προχωρήσουν στην καμπάνια για ενισχυτική δόση”.