Λαϊκές αγορές: Όλες οι αλλαγές που έρχονται

472

Βελτιωτικές αλλαγές ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στο νομοσχέδιο για τις υπαίθριες αγορές, λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Είναι αλλαγές που, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν θίγουν τον πυρήνα αλλά κάνουν περισσότερο λειτουργικό το νέο πλαίσιο».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία από την επιτροπή της Βουλής. Υπέρ δήλωσε η ΝΔ. Κατά δήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Όπως είπε ο κος Άδωνις Γεωργιάδης από την 1η Φεβρουαρίου του 2022 οι αλλαγές που ανακοίνωσε, δεν αλλάζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά το κάνουν περισσότερο λειτουργικό:

  • εντάσσεται στο νομοσχέδιο αποσαφήνιση της διάρκειας των αδειών παραγωγών-πωλητών, σε 5 έτη, όπου γίνεται μνεία στην εποχικότητα των διατιθέμενων ειδών. «Θα είναι 5 έτη, για να μην υπάρχει ανησυχία ότι τους βάζουμε κάθε χρόνο να κάνουν τη διαδικασία. Θα αναφέρεται ρητώς στο νομοσχέδιο», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
  • Η υποχρεωτική γνωστοποίηση των κενών θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, αντί για μια φορά το χρόνο.
  • Το ποσοστό 50% της ποσότητας που πρέπει να διαθέσει ένας παραγωγός στις λαϊκές αγορές, θα υπολογίζεται βάσει της δήλωσής του στο ΟΕΣΔΕ, για το ποια ποσότητα σκοπεύει να πουλήσει. «Στο ΟΣΔΕ θα υπολογίζουμε το 50% επί της δηλώσεως του παραγωγού, πόσο θα πουλήσει στις λαϊκές αγορές. Ο ίδιος θα δηλώσει πόσο σκοπεύει να πουλήσει στις λαϊκές αγορές και το 50% θα υπολογίζεται βάσει τις δηλώσεως του», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό, η όποια ανησυχία ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αποκλείσει κάποιον παραγωγό εκ λάθους, θα εκλείψει παντελώς. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι αίτημα της Ομοσπονδίας των Παραγωγών».
  • Προσωρινή ανάκληση αδείας θα επιβάλλεται αν μετά από 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή μετά 3 διαφορετικούς ελέγχους, διαπιστώνεται ότι δεν δίνονται αποδείξεις. Προβλεπόταν προσωρινή αναστολή μετά από 2 φορές που τυχόν θα διαπιστώνεται ότι δεν δίνονται αποδείξεις. «Όπως καταλαβαίνετε, αν στο ίδιο έτος, τρεις φορές, ο έλεγχος πιάσει κάποιον σε μια λαϊκή να μην έχει κόψει αποδείξεις, προφανώς το κάνει εκ συστήματος. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Πρέπει με κάθε τρόπο να υπάρχει μια φορολογική συνείδηση», σχολίασε ο υπουργός.
  • Οι πασχαλινές αγορές θα έχουν διάρκεια 30 ημερών, αντί των 15 ημερών που είχε προβλεφθεί αρχικά.
  • Στις βραχυχρόνιες αγορές, θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ως πωλητές φυσικά και νομικά πρόσωπα για βιομηχανικά είδη έως και 6 ημέρες την εβδομάδα, από 4 ημέρες που είχε προβλεφθεί.
  • Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο θα έχει έναρξη εφαρμογής από 1.2.2022, για να υπάρχει χρόνος ώστε όλοι οι ενδιάμεσοι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα και να λειτουργήσει το νομοσχέδιο σωστά.

Σε σχέση με τη μοριοδότηση, που ανησυχεί τους παραγωγούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι καθιερώνεται για την περίπτωση που σε κάποια λαϊκή οι διαθέσιμες θέσεις είναι λιγότερες από τις αιτήσεις. «Αυτός που θα χάσει στη μοριόδοτηση δεν θα μείνει εκτός λαϊκών αγορών. Απλώς δεν θα μπορέσει να πάει στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά και θα πάει σε μια διπλανή λαϊκή αγορά. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν κάποιες λαϊκές αγορές που προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και πρέπει να φτιαχτεί ένα σύστημα διαφανές για το τι συμβεί όταν υπάρχουν 20 θέσεις αλλά 40 αιτήσεις. Δεν θα αφήσουμε όμως 20 χωρίς δουλειά, γιατί αυτοί θα πάνε στη διπλανή λαϊκή αγορά όπου υπάρχει θέση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.