Εμβόλιο Pfizer/BioNTech: Στο 90,7% η αποτελεσματικότητα στα παιδιά 5-11 ετών

364

Αποτελεσματικότητα έναντι του κοροναϊού κατά 90,7% στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών εμφάνισε σε κλινική μελέτη το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία.

Δεκαέξι παιδιά που συμμετείχαν στη κλινική δοκιμή και είχαν λάβει εικονικό φάρμακο νόσησαν από κοροναϊό έναν μόλις 3 που ήταν εμβολιασμένα, ανέφερε η Pfizer σε έγγραφα που υπέβαλε στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 2.268 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας που έλαβαν είτε τις δύο δόσεις του εμβολίου με διαφορά τριών εβδομάδων είτε εικονικό φάρμακο, σε δοσολογία που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της ποσότητας που χορηγείται σε εφήβους και ενήλικες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το εμβόλιο ήταν σχεδόν κατά 91% αποτελεσματικό, με βάση 16 περιπτώσεις λοιμώξεων στα παιδιά που έλαβαν το εικονικό φάρμακο έναντι μόλις τριών κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών που είχαν εμβολιαστεί. Δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις σοβαρής νόσησης κανενός από τα παιδιά που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή, με την εταιρεία να σημειώνει ωστόσο ότι τα εμβολιασμένα παιδιά είχαν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών που εμβολιάστηκαν ανέπτυξαν επίπεδα αντισωμάτων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού εξίσου ισχυρά με τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες.

Η κλινική μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το εμβόλιο των δύο εταιρειών για αυτήν την ηλικιακή ομάδα, των 5-11 ετών, είναι ασφαλή, με παρόμοιες ή λιγότερες πρόσκαιρες παρενέργειες, όπως πόνο στο χέρι, πυρετό.

Η μελέτη, ωστόσο, δεν ήταν αρκετά εκτεταμένη ώστε να ανιχνεύσει τυχόν εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες, όπως η καρδιακή φλεγμονή που περιστασιακά έχει εμφανιστεί μετά τη δεύτερη δόση, κυρίως σε νεαρούς άνδρες.