Συνάντηση Μπαραλιάκου – Βορίδη: Συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων και ενίσχυση των ΟΤΑ

340

Συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Εσωτερικών είχε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Φώντας Μπαραλιάκος με τον Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη για σειρά θεμάτων που άπτονται της αποτελεσματικότερης λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών αλλά και ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Μπαραλιάκος τόνισε στον Υπουργό την ανάγκη επιτάχυνσης του ψηφιακού μετασχηματισμού των Δημοσίων και Αυτοδιοικητικών Υπηρεσιών για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών – δημοτών. Έθιξε ακόμη το αίτημα για ποιοτική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την ουσιαστική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου προς τους πολίτες, μέσα από τις διαδικασίες πρόσληψης υπαλλήλων κατηγορίας Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης πάντα σε συνάρτηση με τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και τα αιτήματα που υπέβαλαν οι φορείς.

Συζητήθηκε ακόμη η ένταξη υποδομών αλλά και η οικονομική ενίσχυση των Δήμων της Πιερίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αλλά και η συμμετοχή τους στον γενικότερο χρηματοδοτικό σχεδιασμό του Σχεδίου Ανάκαμψης της χώρας.

Ο Βουλευτής Πιερίας υπογράμμισε, παράλληλα, πως επείγει η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθεσίμων χρηματοδοτικών εργαλείων με έμφαση στην επιτάχυνση της απορρόφησης, της ενίσχυσης του στελεχιακού δυναμικού των Δήμων και της υποστήριξης των τεχνικών υπηρεσιών τους.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν παρέλειψε να μεταφέρει την αγωνία χιλιάδων οικογενειών των μαθητών μας για το ζήτημα των ολιγομελών σχολικών τμημάτων. Η περαιτέρω στελέχωση με διδακτικό προσωπικό είναι αναγκαία για την υπέρβαση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει το υφιστάμενο καθεστώς των συγχωνεύσεων.

O Υπουργός, από την πλευρά του, επεσήμανε τον κεντρικό αναπτυξιακό ρόλο που η Κυβέρνηση έχει προσδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού της για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία. Τόνισε, μάλιστα, πως όλοι οι Δήμοι όλων των Νομών θα ενισχυθούν αποκτώντας νέα δυναμική στη μετά Covid εποχή.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται μεθοδικά πάνω σε τρεις βασικούς άξονες χρηματοοικονομικού, διοικητικού και νομικού χαρακτήρα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης υπέρ του πολίτη, η οποία θα αφήνει ταυτόχρονα έντονα αναπτυξιακό αποτύπωμα και θα δημιουργεί προστιθέμενες αξίες.

Τέλος, ο Υπουργός δεσμεύτηκε προς την κατεύθυνση επίτευξης αποτελεσματικότερης λειτουργίας για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μέσα από σειρά δράσεων στο άμεσο μέλλον αλλά έκανε λόγο και για προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να καταστεί πιο ευέλικτος ο κρατικός μηχανισμός.