Σ. Τσιόδρας: Χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε 8.400 θανάτους παραπάνω

362

“Χωρίς τον εμβολιασμό θα είχαμε 8.400 θανάτους παραπάνω. Με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει 5.560 νοσηλείες ΜΕΘ και 5.530 περίπου διασωληνώσεις. Αν είχαμε εμβολιάσει το 95% του πληθυσμούς έως τα μέσα Ιουλίου θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους” δήλωσε μεταξύ άλλων  ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης μελέτης για την εμβολιαστική προσπάθεια της Ελλάδας το τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά”.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς σε μελέτη που έχει εκπονηθεί σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας με επικεφαλής τον ίδιο για τα αντισώματα και την ανοσία των εμβολιασμένων και των ατόμων που έχουν νοσήσει και έγινε δεκτή για δημοσίευση.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι όσο αυξάνεται η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, τονίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα εμβόλια δεν δουλεύουν και δεν είναι αποτελεσματικά. Ο κίνδυνος σε εμβολιασμένους να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους μειώνεται κατά 11 φορές.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στη μετάλλαξη Δέλτα λέγοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση. “Έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους στη χώρα μας με τους εμβολιασμούς”, υπογράμμισε ο καθηγητής.