Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στους Κινέζους

181

Η Ολυμπιακή Φλόγα παραδόθηκε στους διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα φιλοξενηθούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο, στο Πεκίνο. Κατά την διάρκεια της παραδοσιακής τελετής, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, παρέδωσε την Ολυμπιακή Δάδα στον αντιπρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του «Πεκίνο 2022», Γιου Ζαϊκίνγκ, ο οποίος στη συνέχεια άναψε έναν κόκκινο φανό στα χρώματα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων 2022.

Το Ιερό Φως του Ολυμπισμού έφεραν στο Παναθηναϊκό Στάδιο η Ολυμπιονίκης Εύη Μωραϊτίδου, η Κινέζα Ολυμπιονίκης, Λι Νινα, και τον βωμό άναψε η πρωταθλήτρια της χιονοδρομίας, Παρασκευή Λαδοπούλου. Την Ολυμπιακή Φλόγα παρέδωσε στον πρόεδρο της ΕΟΕ η Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, ενώ το χορό των Ιερειών εμπνεύστηκε η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου σε μουσική σύνθεση του Γιάννη Ψειμάδα. Τους ύμνους ερμήνευσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την ευθύνη της Τελετής είχε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ, Θανάσης Βασιλειάδης, ενώ Τελετάρχης ήταν ο Κώστας Πανταζής.

Tην Τελετή παρακολούθησαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Σιάο Τζουντσένγκ, και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, και τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ, Σπύρος Καπράλος, τόνισε: «Το Πεκίνο “γράφει ιστορία”, καθώς γίνεται η πρώτη πόλη που θα έχει διοργανώσει Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, καθώς, δίνοντάς σας τη Φλόγα, γινόμαστε και εμείς μέρος αυτής της ιστορίας. Σας παραδίδουμε εδώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο όπου αναβίωσαν το 1896 οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το ιερό Φως του Ολυμπισμού. Για να το μεταφέρετε στη μακρινή, αλλά πανέμορφη χώρα σας και να συνεχίσει στο υπόλοιπο μέρος του ταξιδιού του, να εκπέμπει τα μηνύματα της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης. Και μπορεί η πανδημία να μας εμπόδισε να γίνουν οι Τελετές της Ολυμπιακής Φλόγας παρουσία κόσμου, αλλά είμαι σίγουρος ότι η επιτυχημένη και ασφαλής διοργάνωση των Αγώνων, θα αποτελέσουν μία ακόμα νίκη της ανθρωπότητας απέναντι στον κοροναϊό».

Ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Πεκίνο 2022», Γιου Ζαϊκίνγκ, είπε: «Η πανδημία Covid-19 εξακολουθεί να μαίνεται παγκοσμίως. Σύμφωνα με την αρχή του να βάζουμε πάντα τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων στο επίκεντρο, θα έχουμε μια διαφορετική, αλλά καινοτόμο ανάδειξη της Ολυμπιακής φλόγας και Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, που θα συνδυάζει την παράδοση και την πραγματικότητα. Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου θα ξεκινήσουν στις 4 Φεβρουαρίου 2022. Δεσμευμένοι σε μια πράσινη, χωρίς αποκλεισμούς, ανοιχτή και καθαρή προσέγγιση στην προετοιμασία και τη φιλοξενία των Αγώνων, θα παραδώσουμε έναν εξορθολογισμένο, ασφαλή και υπέροχο Αγώνα, ο οποίος ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην προώθηση του Ολυμπιακού Κινήματος και την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινό μέλλον».

Η Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας έγινε χωρίς την παρουσία κοινού για λόγους προστασίας από τον Covid-19.

Η αντιπροσωπεία με την Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να φθάσει στην Κίνα αύριο στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα (02:00 GMT).