Αρχική Χωρίς κατηγορία Σουηδία-Ελλάδα 2-0: Δοκάρια και λάθη… μας τελείωσαν το Μουντιάλ (video)

Σουηδία-Ελλάδα 2-0: Δοκάρια και λάθη… μας τελείωσαν το Μουντιάλ (video)

301

Η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-0 στη Στοκχόλμη από τη Σουηδία για την 8η αγωνιστική των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και πλέον η πρόκριση φαντάζει με άπιαστο όνειρο. Η γαλανόλευκη έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο, έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να ανοίξει το σκορ, αλλά γκολ δεν έβαλε ποτέ. Στο δεύτερο υπέπεσε σε σοβαρά λάθη στην άμυνα και γνώρισε την ήττα, την πρώτη μετά από ακριβώς δύο χρόνια (από την Ιταλία η προηγούμενη). Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχει πλέον ελάχιστες ελπίδες για τη 2η θέση.

 

Οι Σουηδοί παρατάχθηκαν με 4-4-2. Γκολκίπερ ήταν ο Όλσεν. Στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά ήταν οι Κραφτ, Λίντελοφ, Ντάνιελσον και Αουγκούστινσον. Στη μεσαία γραμμή από δεξιά προς τα αριστερά αγωνίστηκαν οι Φόρσμπεργκ, Έκνταλ, Όλσον και Κλάεσον, ενώ το δίδυμο στη γραμμή κρούσης απαρτιζόταν από τους Ρόμπιν Κουάισον και Αλεξάντερ Ίσακ.

Η Ελλάδα παρατάχθηκε με 3-5-2. Κάτω από τα γκολπόστ έπαιξε ο Βλαχοδήμος. Δεξιός στόπερ ο Τσιμίκας, αριστερός ο Χατζηδιάκος και στο κέντρο των μετόπισθεν ήταν ο Μαυροπάνος. Μπουχαλάκης και Σιώπης συνέθεσαν το δίδυμο στον άξονα, ενώ ο Μπακασέτας ήταν λίγο πιο μπροστά τους. Τη δεξιά πλευρά κάλυψε ο Ανδρούτσος, την αριστερή ο Γιαννούλης και στη γραμμή κρούσης πήραν θέση Μασούρας και Παυλίδης.

Δοκάρια και ευκαιρίες η Ελλάδα

Δεν υπήρξε ούτε ένας ποδοσφαιριστής της Εθνικής που να μην έκανε στο γήπεδο αυτά που έπρεπε για να περιοριστεί η Σουηδία. Καταπληκτικό 45λεπτο με δύο δοκάρια και οκτώ τελικές για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην κατάμεστη Friends Arena, την ίδια ώρα που οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν ένα μακρινό σουτ στα πρώτο μισό, αυτό του Φόρσμπεργκ που μπλόκαρε ο Βλαχοδήμος.

Ο Τσιμίκας λειτούργησε εξαιρετικά ως αριστερός στόπερ, ενώ σε φάση επίθεσης έπαιρνε μέτρα και έδινε βοήθειες στον Γιαννούλη αριστερά. Το ίδιο έκανε στη δεξιά πλευρά ο Χατζηδιάκος για τον Ανδρούτσο, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ο Μασούρας έφευγε ταχύτατα στην πλάτη των Σουηδών και αποτέλεσε τον μεγαλύτερο μπελά που κλήθηκε διαχειριστεί η ομάδα του Γιάνε Άντερσον. Ακυρωθέν γκολ στο 4′ λόγω οφσάιντ, δοκάρι στο 21′ (η φάση ξεκίνησε από φοβερή αμυντική προσπάθεια του Γιαννούλη και εξαιρετική μπαλιά του Μπακασέτα), ενώ στο 39′ έκανε φοβερό γύρισμα από δεξιά, αλλά η κεφαλιά του Παυλίδη χτύπησε στο οριζόντιο.Σαστισμένοι έπαιζαν οι Σκανδιναβοί απέναντι στη «γαλανόλευκη», η οποία αγωνίστηκε με καταπληκτική αμυντική προσήλωση και με τον Μπουχαλάκη να αλλάζει γήπεδο με μοναδικό τρόπο. Η τριάδα της άμυνας αναχαίτισε σε απόλυτο βαθμό τον Ίσακ και τον Κουάισον, ενώ ο Σιώπης με τον Μπακασέτα έβαζαν με τέτοιο τρόπο το σώμα τους ώστε είτε να αποσπούν τη μπάλα από τον αντίπαλο, είτε να κάνουν σωστά φάουλ για να σταματήσουν τους μεσοεπιθετικούς της Σουηδίας. Ακόμα και την κατοχή είχε το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα με την ολοκλήρωση 45 λεπτών (45% – 55%).

Η Σουηδία τιμώρησε τα λάθη της άμυνας

Όσο μυαλωμένο παιχνίδι έκανε στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική, άλλα τόσα σοβαρότατα λάθη έκανε στο δεύτερο. Στο 56′ ο Μπουχαλάκης έκανε πάσα στον Κουάισον και το σουτ που επιχείρησε ο Σουηδός φορ υποχρέωσε σε πολύ δύσκολη απόκρουση τον Βλαχοδήμο. Δύο λεπτά αργότερα ο Μαυροπάνος έπεσε άτσαλα πάνω στον Ίσακ, τον ανέτρεψε ξεκάθαρα και ο Γερμανός διαιτητής Tobias Stieler καταλόγισε πέναλτι. Ο Φόρσμπεργκ στο 59′ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα από την άσπρη βούλα και έγραψε το 1-0. Από εκείνο το σημείο αποσυντονίστηκε πλήρως η ομάδα του Τζον Φαν’τ Σχιπ. Δέκα λεπτά μετά το γκολ του Φόρσμπεργκ, ήρθε και νέο δώρο από την ελληνική ομάδα.Ο Όλσεν έκανε βολέ, ο Χατζηδιάκος δεν λειτούργησε σωστά, υπήρξε ασυνεννοησία με Βλαχοδήμο και Μαυροπάνο, ο Ίσακ επωφελήθηκε, πλάσαρε μέσα από την περιοχή και σκόραρε για το 2-0 στο 69′.Χρειάστηκε να μπει και δεύτερο γκολ από τους Σουηδούς για να αντιδράσει από τον πάγκο ο Ολλανδός προπονητής, ρίχνοντας στο ματς Τζόλη και Πέλκα, αλλά ήταν αργά. Οτιδήποτε κι αν έκανε από τον πάγκο ο ομοσπονδιακός προπονητής, δεν στάθηκε ικανό ούτε καν να αλλάξει εικόνα προς το καλύτερο. Τα λεπτά που είχαν απομείνει ήταν απλά διαδικαστικά. Χωρίς η Σουηδία να είναι καλύτερη, τιμώρησε την Ελλάδα που έκανε αμυντικά λάθη και που ολοκλήρωσε το παιχνίδι με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Χατζηδιάκου στο 86′.

MVP: Αλεξάντερ Ίσακ. Ο επιθετικός της Ρεάλ Σοσιεδάδ ήταν εκείνος που κέρδισε το πέναλτι κι αυτός που έγραψε το 2-0. Με γκολ και ασίστ ο 22χρονος Σουηδός ήταν ο MVP της αναμέτρησης στη Σόλνα.

ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Ο Παντελής Χατζηδιάκος φέρει ευθύνη για τη φάση του 2-0. Όχι μόνο αυτός, αλλά και οι Βλαχοδήμος – Μαυροπάνος σε μικρότερο βαθμό. Κυρίως ο Χατζηδιάκος. Ο αμυντικός της Άλκμααρ δεν υπολόγισε καθόλου σωστά την πορεία της μπάλας μετά το βολέ του Όλσεν και ο Ίσακ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Χατζηδιάκος δέχτηκε και κόκκινη κάρτα (δύο κίτρινες) στο 86′.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Εμίλ Φόρσμπεργκ. Ο μεσοεπιθετικός της Σουηδίας ήταν μπλοκαρισμένος στο πρώτο ημίχρονο, αλλά στο δεύτερο απελευθερώθηκε, λόγω και του μυαλού που έχασαν οι Έλληνες. Ήταν εύστοχος από την άσπρη βούλα και άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση της ομάδας του.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Μαυροπάνος είχε κάνει φοβερό πρώτο ημίχρονο, αλλά στο 58′ δεν έκανε σωστό υπολογισμό γκρεμίζοντας τον Ίσακ, με αποτέλεσμα να καταλογιστεί πέναλτι. Ο στόπερ της Εθνικής και της Στουτγκάρδης κατάλαβε αμέσως το λάθος του, αλλά φυσικά ήταν αργά. Από αυτό το μαρκάρισμα ήρθε η πτώση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος.

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: O Γερμανός διαιτητής ήταν σωστός σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει. Ήταν ορθός ο καταλογισμός του πέναλτι, σωστές οι κίτρινες κάρτες που μοίρασε.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Ήταν πραγματικά κρίμα που έχασε με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Στο πρώτο ημίχρονο περιόρισε τη Σουηδία, είχε δύο δοκάρια και άλλες ευκαιρίες, στο δεύτερο τα αμυντικά της λάθη την πρόδωσαν.

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Άντερσον): Όλσεν, Κραφτ, Λίντελοφ, Ντάνιελσον, Αουγκούστινσον, Όλσον, Φόρσμπεργκ (87′ Μ. Όλσον), Έκνταλ (81′ Καγιούστε), Κλάεσον (82′ Σβάνμπεργκ), Κουάισον (87′ Γκιόκερες), Ίσακ.

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν’τ Σχιπ): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Τσιμίκας, Ανδρούτσος, Γιαννούλης (84′ Λημνιός), Μπουχαλάκης, Σιώπης (71′ Πέλκας), Μπακασέτας, Μασούρας (71′ Τζόλης), Παυλίδης (75′ Δουβίκας).

Βαθμολογία
1. Σουηδία 15 (σε 6 αγώνες) Γκολ 12-3 (+9)
2. Ισπανία 13 (σε 6 αγώνες) Γκολ 13-5 (+8)
3. Ελλάδα 9 (σε 6 αγώνες) Γκολ 7-6 (+1)
4. Γεωργία 4 (σε 7 αγώνες) Γκολ 4-11 (-7)
5. Κόσοβο 4 (σε 7 αγώνες) Γκολ 4-14 (-10)

*Προκρίνεται ο πρώτος του κάθε ομίλου. Ο δεύτερος κάθε ομίλου θα παίξει στα playoffs. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι: 1) Διαφορά τερμάτων 2) Καλύτερη επίθεση 3) Μεταξύ τους παιχνίδια (α. βαθμοί, β. διαφορά τερμάτων, γ. καλύτερη επίθεση, δ. καλύτερη εκτός έδρας επίθεση αν εμπλέκονται μόνο δύο ομάδες).