Για ποιους είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου – Πώς θα ωφεληθούν

335

Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 3ης δόσης του εμβολίου κατά της covid-19. Πρόκειται για αναμνηστική δόση που αφορά άτομα στα οποία έχουν χορηγηθεί οι δύο προηγούμενες δόσεις.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου συγκεκριμενοποίησε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε υπέρ της επέκτασης και στη χώρα μας της τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου σε άτομα που πάσχουν από νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, όπως και στα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τη νόσηση για Covid.

Ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος για ορισμένες ομάδες ασθενών. “Είναι τα άτομα με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, τα άτομα με Κυστική Ίνωση, τα άτομα με σοβαρή καρδιακή ή χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, τα άτομα με νεφρική και υπατική ανεπάρκεια, ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου Ι και Τύπου ΙΙ, η παθογόνος παχυσαρκία, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές από τη λειτουργία του σπληνός, χρόνια νευρολογικά προβλήματα, σοβαρά ψυχικά νοσήματα, άτομα με σοβαρή αναπηρία, όπως και γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών που δεν είναι δυνατόν να εμβολιαστούν και πάσχουν από σοβαρά προβλήματα”, εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι άτομα με ιστορικό νόσησης από Covid συστήνεται να κάνουν μία δόση εμβολίου, ανεξάρτητα των  εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μια ή δυο δόσεις, δεδομένου ότι οι συστάσεις έχουν μεταβληθεί, δεν χρειάζονται τρίτη πρόσθετη δόση.

Βασικός λόγος χορήγησης της τρίτης δόσης – Παρενέργειες

Η τρίτη δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρότερη διάρκεια προστασίας σε άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο. Όσοι έχουν στο ενεργητικό τους τρεις δόσεις διαπιστώθηκε ότι έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις.

“Από τα δεδομένα ασφάλειας που προκύπτουν από μελέτες τόσο από το Ισραήλ, όσο και από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες σε σύγκριση με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τη δεύτερη δόση”, κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.