Φ.Μπαραλιάκος: Συνάντηση με Σκάλκο για το νέο ΕΣΠΑ – Το πρόγραμμα είναι «κατ’ εξοχήν» εστιασμένο στους νέους

372

Κατά τη συζήτησή μας επικεντρωθήκαμε στο νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2021-2027, το σχεδιασμό και την έναρξη προσκλήσεων νέων προγραμμάτων.

Ο κ. Σκάλκος με ενημέρωσε σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο προβλέπει κατανομή κονδυλίων 26,2 δισ. € στα προγράμματα και θέτει φιλόδοξους στόχους για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας καθώς και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής.

Το νέο ΕΣΠΑ δίνει ιεραρχικά προτεραιότητα στους παρακάτω τομείς:

  • της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (20%),
  • της καθαρής ενέργειας (27%),
  • της ανάπτυξης των διασυνδεδεμένων μεταφορών (8%),
  • του ανθρωπίνου δυναμικού και τις κοινωνικές υπηρεσίες (30%)
  • της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης (6%).

Αξίζει να τονισθεί ότι αυτό το πρόγραμμα ΕΣΠΑ θα είναι κατ’ εξοχήν εστιασμένο στους ΝΕΟΥΣ με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αλλάξουν ή να ενισχύσουν τις δεξιότητές τους και να «οπλιστούν» απέναντι στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.

Από μέρους μου:

  • τονίστηκε η ανάγκη για την απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής των προτάσεων και η ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας διεκπεραίωσης των έργων
  • ενώ συνεχάρηκα τον κ. Σκάλκο για την μεγάλη βελτίωση της απορροφητικότητας των κονδυλίων ΕΣΠΑ κατά την τελευταία διετία, αφού βρεθήκαμε στην κορυφή της Ευρωπαϊκής κατάταξης, απελευθερώνοντας έτσι εγκλωβισμένα κεφάλαια στην αγορά όπως επίσης και για τα δεκάδες προγράμματα ενίσχυσης εργαζομένων, επιχειρήσεων και νοικοκυριών που «έτρεξαν» κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Το νέο ΕΣΠΑ, το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας καθώς και τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ, συνιστούν τα απόλυτα εργαλεία προκειμένου η Ελλάδα να κάνει άμεσα το μεγάλο άλμα στη νέα εποχή και να κερδίσει το στοίχημα της υψηλής ανάπτυξης.