Μαρία Πολύζου: Καταγγέλλει κακοποίηση από τον πατέρα της σε ηλικία 11 ετών

402
Με αφορμή το βιβλίο της «Μην τα παρατάς» που κυκλοφορεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου η κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια Μαρία Πολύζου μίλησε στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Χριστίνα Βίδου για την κακοποίηση που βίωσε στον στενό οικογενειακό της κύκλο.
Η μαραθωνοδρόμος κατήγγειλε ότι από την τρυφερή ηλικία των 11 ετών υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο της τον πατέρα, ο οποίος ήταν βίαιος και αλκοολικός.
«Γεννήθηκα στην Πάτρα ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά αλλά ήταν πάμπτωχος. Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους. Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος. Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς. Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό. Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε», γράφει η Μαρία Πολύζου για τον πατέρα της στο βιβλίο της με τίτλο «Μην τα παρατάς».  
«Στη ζωή μου έκανα πάρα πολλούς μαραθώνιους, έτσι μου δόθηκε τελικά η ζωή. Όχι μόνο διανύοντας τα 42.195 μ., αλλά για να “τερματίσω” τον καρκίνο του μαστού που πέρασα και κυρίως για να καταφέρω να βγω νικήτρια από τη μεγαλύτερη μάχη που έδωσα, με την κακοποίηση. Το χειρότερο είδος που μπορεί να έχει ένα παιδί, στην τρυφερή ηλικία των 11 ετών και μάλιστα από οικογενειακό κύκλο», δήλωσε στην ΕΡΤ, αναφερόμενη στις αποκαλύψεις που κάνει στο βιβλίο.
Σε ερώτηση για το αν καταλάβαινε τι συνέβαινε τότε είπε: «Ποτέ δεν καταλαβαίνει ένα παιδί τι συμβαίνει στα 11 του, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για το 1980, που ακόμη δεν ξέραμε τίποτα». 
Όσο για το πώς κατάφερε να ξεπεράσει αυτό που βίωσε τόνισε το πόσο τη βοήθησε η ενασχόλησή της με τον αθλητισμό. «Νομίζω ότι ο αθλητισμός έτυχε να βρίσκεται στη ζωή μου ταυτόχρονα με ό,τι συνέβη. Τότε έτυχε να ξεκινήσω το τρέξιμο. Με σωσίβιο τον αθλητισμό, τα όνειρα και τους στόχους μου κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα και να προχωρήσω στη θέση που ήθελα να βάλω εγώ τον εαυτό μου», δήλωσε. 
«Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι μπορώ να μιλάω, να σκέφτομαι χωρίς να υπάρχει τίποτα μέσα μου. Το καταθέτω τώρα γιατί έχουμε χρέος να προστατεύουμε τα παιδιά μας. Θα ήθελα κάθε παιδί να ξέρει ότι μπορεί να μιλήσει. Να μη φοβάται να μιλήσει. Να σηκώσει ένα τηλέφωνο, γιατί υπάρχουν πολλοί που μπορούν να το βοηθήσουν, να μην φοβάται», υπογράμμισε.