Λογαριασμοί ρεύματος: αποφασίστηκε η αύξηση της επιδότησης

154

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου για την αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος έρχονται σε συνέχεια της δέσμευσης που αναλήφθηκε το Σεπτέμβριο ότι θα παρακολουθείται στενά η αγορά και εάν χρειαστεί θα υπάρξει νέα παρέμβαση. Η παρέμβαση αυτή λοιπόν κρίθηκε αναγκαία πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται το μέτρο της επιδότησης για τους πρώτους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες, ένα νοικοκυριό θα λάμβανε επιδότηση 9 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες της κατανάλωσής του, ενώ για τις επόμενες 300 κιλοβατώρες, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας θα προχωρούσαν σε έκπτωση της τάξης του 5-6% (επιπλέον της έκπτωσης 30% που ισχύει πχ στη ΔΕΗ για τους συνεπείς πελάτες) προκειμένου η τελική αύξηση στο λογαριασμό να περιοριστεί στα 3 ευρώ/ μήνα. Χωρίς την επιδότηση έναν νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες θα πλήρωνε αύξηση 20 ευρώ/μήνα και ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 κιλοβατώρες θα πλήρωνε αύξηση 27 ευρώ το μήνα.

Ωστόσο, σε σχέση με τις αρχές Σεπτεμβρίου και με τους υπολογισμούς που έγιναν με βάση το κόστος ρεύματος τον Αύγουστο, οι συνθήκες άλλαξαν. Η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος από τα 121,72 ευρώ/MWh τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 10% στα 134,73 ευρώ/MWh το Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο με βάση την μέχρι στιγμής εικόνα θα ανέβει ακόμη περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκε νέο ρεκόρ στο χρηματιστήριο ενέργειας στα 218,73 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το μήνα Σεπτέμβριο, με την χονδρεμπορική τιμή στα 134,73 ευρώ/MWh, η ρήτρα αναπροσαρμογής μεγάλου παρόχου ανέρχεται στα 8,4 σεντς/KWh. Αυτό σημαίνει ότι για έναν λογαριασμό Σεπτεμβρίου 300 κιλοβατωρών η ρήτρα από 20 ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί ανέρχεται στα 25 ευρώ. Αντίστοιχα για έναν λογαριασμό 400 κιλοβατωρών η ρήτρα ανέρχεται σε 33 ευρώ/μήνα από 27 ευρώ που είχε αρχικά υπολογιστεί.

Με δεδομένο ότι οι χονδρεμπορικές τιμές τον Οκτώβριο κινούνται ακόμη πιο ψηλά (για σήμερα Σάββατο η πρόβλεψη για τη μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στο ενεργειακό χρηματιστήριο ανέρχεται στα 188,48 ευρώ/MWh παρά το γεγονός ότι τα Σαββατοκύριακα παραδοσιακά οι τιμές πέφτουν λόγω χαμηλότερης ζήτησης) γίνονται αντιληπτοί οι λόγοι που η κυβέρνηση προχώρησε σε διπλασιασμό της επιδότησης του ρεύματος.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου έως και το τέλος του έτους το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 60 ευρώ/MWh, με αντίστοιχη αύξηση της επιδότησης για ένα μέσο νοικοκυριό σε 18 ευρώ το μήνα από 9 ευρώ προηγουμένως. Όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας τα κεφάλαια στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα αυξηθούν από τα 150 εκατ. ευρώ που είχαν ανακοινωθεί στα 400 εκατ. ευρώ.

Ο διπλασιασμός της επιδότησης, θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των ανατιμήσεων για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Ταυτόχρονα οι πάροχοι θα κληθούν να αναπροσαρμόσουν την εκπτωτική τους πολιτική για καταναλώσεις από 300 έως 600 Kwh, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος για ένα νοικοκυριό με μεγαλύτερη μηνιαία κατανάλωση. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, η εταιρεία θα εφαρμόσει επιπλέον έκπτωση της τάξης του 42% για τις συγκεκριμένες καταναλώσεις (για τις καταναλώσεις από 0-300 κιλοβατώρες εφαρμόζεται έκπτωση 30%).

Αξίζει να τονιστεί ότι σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας, το ύψος της επιδότησης θα αναπροσαρμοστεί περαιτέρω σε περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας στις διεθνείς αγορές.

Τέλος σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει σε 80 ευρώ/MWh δηλαδή σε 24 ευρώ το μήνα και ως εκ τούτου δε θα υπάρξει καμία αύξηση στους λογαριασμούς τους.