Η κακοκαιρία “Αθηνά” “χτυπά” την Κέρκυρα – Σε ποιες περιοχές θα είναι έντονα τα φαινόμενα

267

Η κακοκαιρία “Αθηνά” έκανε την εμφάνιση της από το βράδυ της Τετάρτης στην Κέρκυρα με έντονες βροχοπτώσεις.

Πτώσεις πετρών στο δρόμο μετά τον Ύψο που οδηγεί στο Μπαρμπάτι, στο ύψος του βενζινάδικου προκάλεσε η κακοκαιρία που πλήττει την Κέρκυρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία έως αυτή την ώρα (12:05) δεν έχει δεχτεί κλήση.

Επίσης πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάστηκαν στον κεντρικό δρόμο του Ύψου, σύμφωνα και με φωτογραφίες που ανάρτησε στην ομάδα “ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ!” .

Από την πλευρά του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, ανακοίνωσε περαιτέρω προγνωστικά στοιχεία.

Ο καιρός για την Πέμπτη 7/10 – Πού θα “χτυπήσει” η “Αθηνά”

Κατά τη διάρκεια της Πέμπτης 07/10 τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά θα είναι τοπικά έντονα, με έμφαση στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη Δυτική Στερεά, στη Δυτική Μακεδονία και στη Βορειοδυτική Θεσσαλία, όπου θα έχουν και αυξημένη διάρκεια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη υετού (βροχές/καταιγίδες) έως τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

καιρός κακοκαιρία

Βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Ισχυρά φαινόμενα κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά. Τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στο Βόρειο Ιόνιο. Άνεμοι έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο και έως 8 μποφόρ στο Ιόνιο.

Αναλυτικά, την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά, κυρίως στα δυτικά και βορειοδυτικά τμήματα της χώρας και ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Στο Βόρειο Ιόνιο και στην Κέρκυρα είναι πιθανό το χαλάζι να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 17 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 22, στην Ήπειρο από 9 έως 23 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 7 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 24 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 25 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 26-27 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις 6-8 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία θα αυξηθούν, δίνοντας το βράδυ τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά. Τη νύχτα προς Παρασκευή θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά 5 μποφόρ, αλλά το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 24 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες κατά περιόδους. Τη νύχτα προς Παρασκευή ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς.

κακοκαιρία καιρός

Οδηγίες του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, εν αναμονή των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, ενώ τονίζεται ότι περαιτέρω κλιμάκωση της κινητοποίησης, εφόσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, θα είναι άμεση προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα.

Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με το ολοκληρωμένο Γενικό Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία «Δάρδανος».

Παράλληλα το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε οδηγίες που εξέδωσε καλεί τους πολίτες των περιοχών όπου θα πλήξει η κακοκαιρία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τα παρακάτω:

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σας σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

-Αν βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν, αποφεύγετε την παραμονή σας σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.

-Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Για κανένα λόγο.

-Παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

οδηγίες κακοκαιρία

οδηγίες κακοκαιρία

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Κακοκαιρία “Αθηνά”: Μήνυμα από το 112 σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά

Το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου έλαβαν επείγουσα ειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, στην περιοχή αυτή στιγμή σημειώνεται ασθενής βροχόπτωση, όμως υπάρχει πρόβλεψη για ακραία επιδείνωση του καιρού.

Στο μήνυμα του 112 γίνεται προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και συνίσταται στους κατοίκους να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε μέρη που έχουν πλημμυρίσει ή μπορεί να πλημμυρίσουν. Επισημαίνει ότι πρέπει να ασφαλιστούν αντικείμενα προκειμένου να μην παρασυρθούν από τους ισχυρούς ανέμους.

Κακοκαιρία “Αθηνά”: Δείτε το μήνυμα του 112:

112 κακοκαιρία Αθηνά

Κλειστά τα σχολεία σε Κέρκυρα και Παξούς

Κλειστές θα μείνουν σήμερα Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα και στους Παξούς, λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων. Την είδηση επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας, Κώστας Ζορμπάς.