Αφγανιστάν: Νεκροί από βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ

254

Μια βόμβα που είχε στόχο συγκεντρωμένο πλήθος στην είσοδο ενός τζαμιού στην Καμπούλ, στάθηκε αφορμή “για τουλάχιστον δύο θανάτους” σύμφωνα με εκπρόσωπο των Ταλιμπάν. Επίσης έκανε λόγο για πρώτες αναφορές που θέλουν να έχουν τραυματιστεί άλλα τρία άτομα. Νοσοκομείο της Καμπούλ που μεταφέρθηκαν τα θύματα της επίθεσης, ανέφερε ότι είναι τέσσερις οι τραυματίες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν ανέφερε ότι κανείς από τους μαχητές της οργάνωσης δεν σκοτώθηκε στην επίθεση. Πρόσθεσε ότι όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους, είναι πολίτες που σκοτώθηκαν στην είσοδο του τζαμιού.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η έκρηξη σημειώθηκε στο τζαμί Eid Gah της αφγανικής πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της κηδείας της μητέρα του εκπροσώπου Τύπου των Ταλιμπάν, Zabihullah Mujahid.

Περίοικοι ανέφεραν ότι αρχικά άκουσαν τον ήχο της έκρηξης στο τζαμί, ενώ ακολούθησαν και πυροβολισμοί.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη της ευθύνης της επίθεσης. Πάντως από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία της χώρας στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, αυξήθηκαν οι εναντίον τους επιθέσεις από μέλη του ISIL (παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους). Μάλιστα δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα μιας πιο ανοιχτής και αυξανόμενης σύγκρουσης ανάμεσα στους Ταλιμπάν και το ISIL.

Το ISIL έχει ισχυρή παρουσία στην ανατολική επαρχεία Nangarhar και θεωρεί τους Ταλιμπάν εχθρούς του. Η εξτρεμιστική τζιχαντιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις κατά των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Τζαλαλαμπάντ που έχασαν τη ζωή τους πολλά άτομα.

Μόλις την Παρασκευή, Ταλιμπάν μαχητές ανακάλυψαν ένα κρησφύγετο του ISIL στα βόρεια της Καμπούλ, στην επαρχεία Parwan. Η επιχείρηση έγινε μετά από βομβιστική επίθεση στην περιοχή, όπου τραυματίστηκαν Ταλιμπάν.