Πώς θα γίνει η απαλλαγή από τα τέλη κινητής και η πίστωση των δωρεάν GB στους νέους

163

Με αίτηση στο gov.gr θα ενεργοποιείται η απαλλαγή από τα τέλη κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29, ενώ τα δωρεάν data για τους εφήβους ηλικίας από 15 έως 17 ετών που έχουν εμβολιαστεί θα αρχίσουν να πιστώνονται στο freedom pass από τις 11 Οκτωβρίου.

“Τα δύο αυτά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ και τα οποία εξειδικεύουμε σήμερα είναι σημαντικά τόσο με ουσιαστικό όσο και με συμβολικό χαρακτήρα”, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων.

Όπως είπε ο υπουργός, το πακέτο 50 GB που θα δοθεί στους νέους 15 έως 17 ετών μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους θα διαρκεί για πέντε μήνες από την ενεργοποίησή του και κάθε μήνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν 10 GB. Θα είναι διαθέσιμο από τις 11 Οκτωβρίου του 2021. Η ενεργοποίηση γίνεται μέσω του emvolio.gov.gr με τους κωδικούς taxisnet του γονέα και το ΑΜΚΑ του δικαιούχου ανηλίκου, η εναλλακτικά μέσω των ΚΕΠ.

Όσον αφορά την κατάργηση του τέλους για νέους ηλικίας έως 29 ετών και τη μείωση του τέλος στο 10% για όλους τους συνδρομητές, τα μέτρα θα ισχύσουν από 1 Ιανουαρίου 2022.

Η κατάργηση του τέλους αφορά έναν αριθμό ανά δικαιούχο, και θα πραγματοποιείται με ειδική αίτηση για την εγγραφή σε ειδικό μητρώο δικαιούχων. Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη το όφελος είναι μεταξύ 2-10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό, ανάλογα με το ύψος του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η απαλλαγή των τελών για τους νέους έως 29 ετών και η μείωση των τελών για θα αφαιρούν ένα βάρος από τους πολίτες ύψους 68 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε πως η απαλλαγή του τέλους κινητής τηλεφωνίας θα ισχύσει και για τα καρτοκινητά εκτός από τα συμβόλαια και τα καρτοσυμβόλαια.