Ανοίγουν τα ραντεβού για την τρίτη δόση για τους άνω των εξήντα και υγειονομικούς

177

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 25.406 αναμνηστικές δόσεις (η οδηγία για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης αφορούσε αρχικά σε ανοσοκατεσταλμένους).

Ο αριθμός εντούτοις όσων λαμβάνουν την αναμνηστική δόση θα ανέβει, καθώς σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών, καθώς και οι υγειονομικοί, εφόσον έχουν περάσει έξι μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με τη δεύτερη δόση.

Οι άνω των εξήντα ετών ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με υψηλά ποσοστά νοσηλείας σε περίπτωση νόσησης, ενώ οι υγειονομικοί είναι πιο ευάλωτοι εξαιτίας της επαφής τους με τον ιό.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει μόνο για όσους ανήκουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες και παράλληλα έχουν κλείσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Δεν θα αποστέλλεται sms σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για εμβολιασμό με την τρίτη δόση αλλά θα ακολουθηθεί η κλασική διαδικασία με το κλείσιμο των ραντεβού με είσοδο στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr ή μέσω των φαρμακείων.

Η εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών βασίστηκε στο ότι καταγράφεται δεδομένα για βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορονοϊού, μετά το εξάμηνο, όμως υπάρχουν ακόμη μερικά δεδομένα που προβλημάτισαν τους ειδικούς.

Το πρώτο είναι πως ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμών έχει μειωθεί και βρίσκεται κάτω από τις τριάντα χιλιάδες, ενώ το λεγόμενο τείχος ανοσίας στο 80% και πάνω δεν μπόρεσε να επιτευχθεί. Παράλληλα, υπάρχει σημαντικό ποσοστό ανεμβολίαστων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το εμβόλιο που θα δίνεται ως τρίτη δόση είναι αυτό της Pfizer, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το εμβόλιο που έχει χρησιμοποιηθεί στο βασικό εμβολιασμό και δεν έχει αναθεωρηθεί η σύνθεση του λόγω μεταλλάξεων.

Ειδικότερα, τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA θα λάβουν την 3η δόση πάλι με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Astra Zeneca θα έχουν ως 3η δόση πάλι με mRNA  εμβόλιο.

Όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα περιμένουν τις επίσημες οδηγίες, καθώς υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η τρίτη δόση να γίνεται με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Την ίδια ώρα, άτομα τα οποία έχουν νοσήσει από Covid και έχουν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίων, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται τη χορήγηση τρίτης δόσης.

Όποιος νόσησε και έχει κάνει μία δόση, δεν χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Υπάρχουν όμως και άτομα τα οποία έχουν κάνει δύο δόσεις προ της σύστασης. Οπότε και για αυτούς ισχύει το ίδιο.

Ελάχιστες οι παρενέργειες

Δεδομένα από το Ισραήλ, όπου μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατομμύρια τρίτες δόσεις του εμβολίου από την ηλικία των 12 ετών, δείχνουν πως οι παρενέργειες περιορίζονται στον πόνο και στην ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται ότι είναι συχνότερη είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού του μασχαλιαίου λεμφαδένα που αναφέρεται μία συχνότητα της τάξεως του 5,2%.