Ιστορική η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

280

Για ιστορική συμφωνία έκανε λόγο η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στον ΣΚΑΙ για την αγορά των φρεγατών και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας.

Μια τέτοια αμυντική συνεργασία συνεπάγεται πως σε περίπτωση μιας κρίσης ή ενός επεισοδίου, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τη Γαλλία αλλά ακόμη συνεπάγεται τις κοινές δραστηριότητες της ΕΕ που θα υλοποιούνται ταυτόχρονα από Γαλλία και Ελλάδα στην περιοχή της Μεσογείου, εξήγησε.

“Θυμηθείτε που ήμασταν πριν από δύο χρόνια” σχολίασε η κα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής περιέγραψε ακριβώς πως πριν από δύο χρόνια η χώρα μας είχε μη εκσυγχρονισμένα F-16 που δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό, παλιά πλοία και μόνη ισχυρή άμυνα τα υποβρύχια της ενώ τώρα έχουμε εκσυγχρονισμένα F-16, παραγγείλαμε 24 Ραφάλ, τα οποία, όπως είπε, είναι υπερόπλο στον αέρα και ταυτόχρονα το πάγιο αίτημα του Ναυτικού (αίτημα δεκαπενταετίας) για καινούριες φρεγάτες και κορβέτες πραγματοποιείται.

Μάλιστα, πρόσθεσε, το αίτημα αυτό πραγματοποιείται με εξαιρετικές φρεγάτες, οι οποίες, όσο είναι σε θέση να γνωρίζει χωρίς να είναι ειδικός, έχουν πραγματικά μοναδικό και σύγχρονο οπλισμό.

Όλα αυτά συν μια αμυντική συνεργασία με την Γαλλία, την οποία και αναμένουμε να ανακοινωθεί.

“Πιστεύω ότι ο ρόλος της Ελλάδας έχει αναβαθμιστεί πολύ τα τελευταία δύο χρόνια”, τόνισε.

“Έχει αναβαθμιστεί διότι η Ελλάδα είναι παρούσα, σε περιοχές στις οποίες μέχρι τώρα δεν ήταν. Η Ελλάδα πλέον είναι συνομιλητής ουσιαστικός σε όλα τα θέματα της περιοχής μας” είπε υπογραμμίζοντας μάλιστα πως “όταν λέω όλα εννοώ όλα”.

Η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει μπει και έχει “πατήσει πόδι”, είναι παρούσα ακόμα και σε θέματα της Αφρικής, ανέφερε συνοψίζοντας πως η χώρα μας πλέον είναι σοβαρός συνομιλητής.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δεν σημαίνουν και αλλαγή της στρατηγικής μας καθώς για την χώρα μας η διπλωματία είναι το πρώτο όπλο.

“Αλλά η ισχυρή άμυνα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτικός άξονας μιας υποστηρικτικής διπλωματίας”, συνόψισε εμμένοντας πως ο στόχος μας όσον αφορά την Τουρκία παραμένει ο ίδιος, δηλαδή διπλωματία με βάση το διεθνές δίκαιο.

Κληθείσα να σχολιάσει για το εάν η αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας ενδέχεται να “πιέσει” την Τουρκία, η κα Μπακογιάννη απάντησε θετικά τονίζοντας πως η Άγκυρα βρίσκεται, σε αυτή τη φάση, σε μια μέγγενη.