Ο εισαγγελέας μπαίνει στις ιστοσελίδες αντιεμβολιαστών – Ερευνώνται για απάτη

282

Τουλάχιστον 9 ιστοσελίδες μπαίνουν στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για αδικήματα εξαπάτησης αντιεμβολιαστών. Τόσο οι ιστοσελίδες, όσο και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με περιεχόμενο αντιεμβολιστικό και αμφισβήτησης της πανδημίας, ερευνώνται ενδελεχώς και ήδη διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας οι πρώτοι φάκελοι από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, ανατέθηκε η διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης σε εισαγγελικό λειτουργό, στο πλαίσιο της ευρύτερης δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για τέτοιου είδους θέματα. Αντικείμενο της έρευνας είναι μία σειρά από αξιόποινες πράξεις όπως απάτη και απόπειρα απάτης, διέγερση σε ανυπακοή και πρόκληση σε τέλεση αδικημάτων.

Η παρέμβαση Πλιώτα

Στο θέμα είχε παρέμβει με εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασ. Πλιώτας, ο οποίος πρώτος μίλησε για “συμπεριφορές και ενέργειες αντιεμβολιαστών οι οποίες εκφεύγουν της νομιμότητας, στρεφόμενες σε βάρος της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συνόλου” και είχε κάνει λόγο για τυχόν οικονομική εκμετάλλευση.

Τώρα η Εισαγγελία με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση της υπόθεσης, ζητεί συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που θα διενεργήσει την έρευνα υπό την εποπτεία του εισαγγελέα ο οποίος θα αξιολογεί τα στοιχεία που θα προκύπτουν. Σε περίπτωση μάλιστα που διαπιστώνονται κατά την πορεία της προκαταρκτικής εξέτασης, διαπιστώνονται ενδείξεις τέλεσης των εν λόγω αδικημάτων, ενδέχεται να εφαρμοστεί ακόμη κι η αυτόφωρη διαδικασία.