Οι πιο ακριβοπληρωμένοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη το 2021: Ο Ρονάλντο ανέκτησε τον τίτλο από τον Μέσι

436

Πριν καλά καλά περάσουν 24 ώρες από την κυκλοφορία της είδησης ότι ο Κριστιάνο Ρονάλντο εγκατέλειψε την ιταλική Γιουβέντους για την αγγλική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο σούπερ σταρ των γηπέδων ανεδείχθη στον παίκτη με τις υψηλότερες πωλήσεις στον αθλητικό ιστότοπο Fanatics. Για την ακρίβεια, ξεπέρασε τις πωλήσεις άλλων κορυφαίων αθλητών που άλλαξαν ομάδες τα τελευταία χρόνια, όπως ο Αμερικανός Τομ Μπρέιντι το 2020, ο θρύλος του NBA Λεμπρόν Τζέιμς το 2018 και ο μπεϊζμπολίστας Μπράις Χάρπερ το 2019.

Ωστόσο, η πιο γλυκιά νίκη του Ρονάλντο μάλλον είναι ότι κατάφερε να “ντριμπλάρει” και να ξεπεράσει σε πωλήσεις τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι αφήνει την Μπαρτσελόνα για τη φανέλα της Παρί Σεν-Ζερμέν.

Πρόκειται για το ατού του να είσαι ο πιο δημοφιλής αθλητής στον πλανήτη -με περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο “ακολούθους” συνδυαστικά σε Facebook (149 εκατομμύρια), Instagram (344 εκατομμύρια) και Twitter (94,3 εκατομμύρια)-, γεγονός που τον βοήθησε να ανακτήσει και την κορυφαία θέση στην φετινή κατάταξη του Forbes με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές στον κόσμο.

Ο Ρονάλντο τη σεζόν 2021-2022 πρόκειται να βάλει στην τσέπη 125 εκατ. δολάρια προ φόρων, εκ των οποίων τα 70 εκατ. δολάρια αφορούν τον μισθό και τα μπόνους που θα λάβει για την επιστροφή του στη Γιουνάιτεντ, όπου μεταξύ 2003 και 2009 κέρδισε τρεις διαδοχικούς τίτλους Premier League και ένα κύπελλο Champions League. Τα υπόλοιπα προέρχονται από χορηγίες και συνεργασίες με φίρμες όπως η Nike, η Herbalife και η Clear, αλλά και το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της προσωπικής του φίρμας CR7, που περιλαμβάνει αρώματα, γυαλιά, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και πολλά άλλα.

Από τους ενεργούς αθλητές παγκοσμίως, μόνο τρεις αποκομίζουν περισσότερα χρήματα από εμπορικές δραστηριότητες από τον 36χρονο Ρονάλντο: ο τενίστας Ρότζερ Φέντερερ (90 εκατ. δολάρια), ο ΛεΜπρόν Τζέιμς (65 εκατ. δολάρια) και ο γκόλφερ Τάιγκερ Γουντς (60 εκατ. δολάρια).

Έτσι, ο Ρονάλντο εκτόπισε από το Νο.1 της λίστας τον επί χρόνια “αντίζηλό” του, τον 34χρονο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος ύστερα από 21 χρόνια στην Μπαρτσελόνα “μετακόμισε” στην Παρί Σεν-Ζερμέν, από την οποία για τη φετινή σεζόν θα λάβει 75 εκατ. δολάρια, χάρη στα οποία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της λίστας με συνολικές αποδοχές 110 εκατ. δολαρίων.

Ο Μέσι αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Μπάρτσα αφού η ισπανική La Liga “κατέβασε” τους μισθούς της Μπαρτσελόνα, εξαναγκάζοντας τον αθλητικό σύλλογο να τερματίσει τις διαπραγματεύσεις με τον έξι φορές αναδειχθέντα “παίκτη της χρονιάς”, ο οποίος αγωνιζόταν με τα χρώματα της Μπάρτσα από 13 ετών. Ο Μέσι θα “τονώσει” την επιταγή που θα λάβει από την Παρί με περίπου 35 εκατ. δολάρια από χορηγίες εταιρειών όπως η Adidas, η Pepsi, η εταιρεία ρολογιών Jacobs & Co. και η Budweiser, με την οποία έκλεισε τριετή συμφωνία πέρυσι.

Συνδυαστικά οι αποδοχές των 10 πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών στον πλανήτη φέτος αναμένεται να αγγίξουν τα 585 εκατ. δολάρια, από 570 εκατ. δολάρια που εισέπραξε η αντίστοιχη δεκάδα πέρυσι. Τη μερίδα του λέοντος αντιπροσωπεύουν οι μισθοί και τα μπόνους των παικτών -συνολικά 415 εκατ. δολάρια- που έχουν αυξηθεί μόλις κατά 2,6% σε σχέση με πέρυσι, δεδομένου ότι οι περισσότερες ομάδες συνεχίζουν να είναι φειδωλές λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει και την εμφάνιση νέων στελεχών του κορονοϊού.

Τον Μάιο, η UEFA, σε έκθεσή της, ανέφερε ότι τα κορυφαία αθλητικά σωματεία της Ευρώπης απώλεσαν λόγω της πανδημίας το εξωφρενικό ποσό των 8,5 δισ. δολαρίων, γεγονός που περιόρισε τις μεταγραφές.

Η πρώτη 10αδα των πιο ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών του πλανήτη

Νο. 1 Κριστιάνο Ρονάλντο
Συνολικές αποδοχές: 125 εκατ. δολάρια

Νο. 2 Λιονέλ Μέσι
Συνολικές αποδοχές: 110 εκατ. δολάρια

Νο. 3 Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ
Συνολικές αποδοχές: 95 εκατ. δολάρια

Νο. 4 Κιλιάν Εμπαπέ
Συνολικές αποδοχές 43 εκατ. δολάρια

Νο. 5 Μοχάμεντ Σαλάχ
Συνολικές αποδοχές: 41 εκατ. δολάρια

Νο. 6 Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι
Συνολικές αποδοχές: 35 εκατ. δολάρια

Νο. 7 Αντρές Ινιέστα
Συνολικές αποδοχές: 35 εκατ. δολάρια

Νο. 8 Πολ Πογκμπά
Συνολικές αποδοχές: 34 εκατ. δολάρια

Νο. 9 Γκάρεθ Μπέιλ
Συνολικές αποδοχές: 32 εκατ. δολάρια

Νο. 10 Εντέν Αζάρ
Συνολικές αποδοχές: 29 εκατ. δολάρια

Μεθοδολογία

Για την κατάρτιση της λίστας, το Forbes μίλησε με τις ομάδες, τους ατζέντηδες των παικτών, τους χορηγούς αλλά και ειδικούς του ποδοσφαίρου. Όλα τα ποσά έχουν μετατραπεί σε δολάρια με βάση την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία και αφορούν μισθούς (προ φόρων) για τη σεζόν 2021-2022, μπόνους και χορηγίες.

 

Πηγή: Forbes