Φθινοπωρινή Ισημερία – Σήμερα το βράδυ Τετάρτης 22/9 η επίσημη έναρξη του Φθινοπώρου

253
Αντίστροφη μέτρηση για την επίσημη έναρξη του φθινοπώρου καθώς την Τετάρτη θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο. Την ίδια ώρα, το νότιο ημισφαίριο υποδέχεται την άνοιξη.
Η νύχτα και η ημέρα θα έχουν την ίδια διάρκεια κατά την ισημερία, ενώ στη συνέχεια η ημέρα –στο δικό μας ημισφαίριο– θα αρχίζει να μικραίνει και η νύχτα να μεγαλώνει.
Το τέλος αυτού θα έρθει με το χειμερινό ηλιοστάσιο που σημειώνεται τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινά η άνοιξη.

Στην ισημερία, η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα η «ισότητα» ημέρας και νύχτας θα συμβεί λίγες ημέρες αργότερα, καθώς την ίδια την ημέρα της φθινοπωρινής ισημερίας η ίση  ημέρα-νύχτα συμβαίνει μόνο στους τόπους που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον γήινο ισημερινό, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στις άλλες περιοχές πάνω ή κάτω από τον ισημερινό, αυτό συμβαίνει μερικές ημέρες πριν ή μετά από την ισημερία.

Έτσι, στην Ελλάδα, η ισότητα στη διάρκεια ημέρας και νύχτας συμβαίνει περίπου μετά από τέσσερις ημέρες.

Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Από τα αρχαία χρόνια, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, τέτοια φαινόμενα γιορτάζονταν από τους λαούς, που τους απέδιδαν μυθικές σημασίες.