Στα Αικατερίνεια 2021 – Προετοιμάζοντας την Εκδήλωση Τιμής “60 Χρόνια Πιερικός”

360

Του Περικλή Χατζηγιάννη,

Η φετινή χρονιά θεωρείται επετειακή για τον Πιερικό. Η ιστορική ομάδα της Κατερίνης και της Πιερίας γενικότερα συμπλήρωσε το έτος που διανύουμε, έξι δεκαετίες αθλητικής παρουσίας και διαδρομής στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Υπήρξαν περίοδοι μεγάλων συγκινήσεων που απλόχερα χάρισε ο σημαντικότερος εκφραστής του ποδοσφαίρου της Μακεδονικής πόλης, αλλά και στιγμές πίκρας και απογοήτευσης. Αλλά όπως και να έχει, ο Σύνδεσμος Φιλάθλων Κατερίνης «Ο ΠΙΕΡΙΚΟΣ», αποτελεί το σημείο αναφοράς του τόπου μας στο δημοφιλέστερο άθλημα της υφηλίου.

Είτε με την ταυτότητα της επαγγελματικής ομάδας, είτε της ερασιτεχνικής, δεν έπαψε ποτέ να συγκινεί. Πως άλλωστε αφού αποτελεί κομμάτι του κοινωνικού ιστού της Κατερίνης και της Πιερίας, όπου μέσα από τις αγωνιστικές επιτυχίες του, περίσσευε η περηφάνια των οπαδών και φιλάθλων του.

Με αφορμή τούτη την επετειακή συγκυρία, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Παιδείας, Πρόνοιας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, αποφάσισαν στην κατακλείδα των φετινών εκδηλώσεων «Αικατερίνεια 2021» να τιμήσουν τον αγαπημένο μας Πιερικό. Το βραδινό της Δευτέρας 29 Νοεμβρίου 2021.

Για την προετοιμασία και επιτυχία της εκδήλωσης συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή την οποία συντονίζουν ο πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Γεώργιος Τσιαλός και το μέλος του Οργανισμού, η εκπαιδευτικός-υπεύθυνη Καινοτόμων Δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Μυράντα Παππά.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα τιμηθούν ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες και γενικά πρόσωπα που πρόσφεραν σημαντικό έργο στον σύλλογο. Οι   κινηματογραφικές εικόνες και φωτογραφικό υλικό θα διανθίσουν την βραδιά τιμής στον Πιερικό. Παράλληλα τον επόμενο μήνα στις αίθουσες του Κέντρου Τεχνών «Εννέα Μούσες» του Δήμου Κατερίνης, προγραμματίζεται έκθεση δημοσιευμάτων εφημερίδων, ιστορικών φωτογραφιών και στολών, καθώς και αντικειμένων.

Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος, η κ. Παππά, συνοδευμένη από το μέλος τόσο της οργανωτικής επιτροπής «Βραδιά τιμής στον Πιερικό», όσο και της πρωτοβουλίας καταγραφής της ιστορίας του συλλόγου της Κατερίνης, Δημητρίου Αδαμόπουλου, επισκέφθηκαν τον χώρο όπου βρίσκεται το πολύτιμο αρχείο των αδελφών Νικολάου και Δημητρίου Ξενίδη, ένας πραγματικός αρχειακός πλούτος με αναφορά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και τον Πιερικό. Των δύο ρομαντικών φιλάθλων που δεν τιμήθηκαν ακόμα, όπως το αξίζουν, από τους φορείς της πολιτείας.

Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η επιλογή του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί στην έκθεση, υπό μορφή δανεισμού, καθώς επίσης και η σταχυολόγηση στοιχείων για το βράδυ της εκδήλωσης, τα οποία προσφέρουν χωρίς φειδώ οι συλλέκτες.

Την κ. Παππά και τον κ. Αδαμόπουλο, υποδέχθηκε και ξενάγησε στο χώρο του αρχείου, ο συλλέκτης και ίσως ο πιο ανιδιοτελής φίλαθλος του Πιερικού, Νικόλαος Ξενίδης, παρουσιάζοντας τους τα νέα αρχειακά ντοκουμέντα που προστέθηκαν τελευταία στο ήδη μοναδικής αξίας συλλογή του.

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το παρόν ρεπορτάζ συνοδεύουν. Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δράσις» της 10ης Απριλίου 1961 που αναγγέλλει την προοπτική συγχώνευσης των δύο ομάδων της Κατερίνης, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Ολύμπου, συνένωση που οδήγησε στην  δημιουργία του Πιερικού.

Δημοσίευμα πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αθλητικά Νέα», του αγώνα ΠΙΕΡΙΚΟΥ-ΑΕΚ 1-0 της 30ης Νοεμβρίου 1967. Στις φωτογραφίες, οι πανηγυρισμοί των παικτών της ομάδας της Κατερίνης και δίπλα η απέλπιδα προσπάθεια του τερματοφύλακα Σεραφείδη να αποσοβήσει το γκολ του Φουλίδη στο 30’.

Η φωτογραφία της Εθνικής Ελπίδων που κατέκτησε το Βαλκανικό κύπελλο το 1971. Τρεις ποδοσφαιριστές του Πιερικού, βασικοί στην ομάδα του τελικού. Ντίνος Καμπάς, Γιάννης Γιαννούλης και Δημήτρης Μυτιληναίος.

Μοναδικές στιγμές στην διαδρομή της ομάδας «των αετών του Ολύμπου».