5,5 εκατομμύρια δολάρια ψάχνουν… παραλήπτη στη Πιερία!

ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕ ΑΠΑΤΗΛΑ E-MAIL ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ

448

«Γεια σας.

Είμαι ο δικηγόρος του πεθαμένου πελάτη μου, ο οποίος εργάστηκε ως σημαντικό θέμα.

Πρέπει να συζητήσω μαζί σας σχετικά με τον αποθανόντα πελάτη μου, ακίνητη περιουσία αποτίμησε 5,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πριν από τον θάνατό του.

Παρακαλώ γράψτε ξανά και περιμένετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα».

Καταλάβατε τίποτα;

Μάλλον όχι, και απολύτως δικαιολογημένα αφού πρόκειται για τυποποιημένα email που μεταφράζονται ανεπιτυχώς από κομπιούτερ με στόχο την εξαπάτηση ανυποψίαστων θυμάτων και τελικό σκοπό να «τσιμπήσουν» χρήματα μέσω της παραβίασης των ηλεκτρονικών λογαριασμών.

Τέτοιου είδους e-mail λαμβάνουν το τελευταίο διάστημα αρκετοί Πιερείς, αλλά οι περισσότεροι δεν τα βλέπουν αμέσως καθώς κατατάσσονται από μόνα τους, στα ανεπιθύμητα (spam).

Το πρόβλημα ξεκινάει όταν αυτά τα email ξεφεύγουν από τον έλεγχο του λογαριασμού και τοποθετούνται στα εισερχόμενα. Τότε δημιουργείται ο κίνδυνος να ακολουθήσει κάποιος τις οδηγίες στην προσπάθειά του κυρίως να ικανοποιήσει την περιέργειά του και να βρεθεί μπλεγμένος στα «ηλεκτρονικά δίχτυα» κάποιου απατεώνα.

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί διαρκώς με ανακοινώσεις, τους χρήστες του διαδικτύου να είναι πολύ προσεκτικοί όταν λαμβάνουν τέτοιου είδους e-mail. Φυσικά το πρώτο και καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι τα διαγράψουν.

Εκτός κι αν περιμένουν κάποια κληρονομιά από τη Νότια Αφρική, έναν ζάμπλουτο επιχειρηματία από την Αμερική, ή κάποια κλειστά κεφάλαια από την Αυστραλία που θα τους αποφέρουν τεράστια κέρδη. Το μόνο σίγουρο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ότι η φαντασία των απατεώνων είναι αστείρευτη…