Τουρκία: Οργή για το ανακοινωθέν των ΕUMed9

236

Ως “μεροληπτική, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένη από την πραγματικότητα”, χαρακτηρίζει με ανακοίνωση του το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μέρη της κοινής ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής των Med9. Πιο συγκεκριμένα την οργή της Άγκυρας προκάλεσαν τα σημεία που κάνουν αναφορές στο μεταναστευτικό και στην Κύπρο.

Μάλιστα η Τουρκία κατηγορεί τις χώρες που συνυπογράφουν (εκτός των Ελλάδας και Κύπρου)- Γαλλία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβενία- για μονόπλευρη στάση. Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι: Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν την προαναφερθείσα δήλωση να εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη στάση τους, με την οποία ακολουθούν τυφλά την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης”.

Σημειώνεται ότι χθες κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των χωρών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρα μηνύματα προς την Τουρκία για την αποφυγή μονομερών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο, με αιχμή την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

“Προτεραιότητα όλων είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Απαιτούμε την εφαρμογή τους. Και αυτό αφορά την Τουρκία που είναι καιρός να εγκαταλείψει την επιθετική της συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και συνολικά στην περιοχή.  Η Ευρώπη πρέπει να χαράξει το δικό της δρόμο. Στην άμυνα, την ασφάλεια, την ενέργεια, την οικονομία, την υγεία. Είναι μία επιλογή που προϋποθέτει νέους συνδυασμούς στις συμμαχίες μας, αλλά είναι αδήριτος στόχος”, επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, προκαλώντας την αντίδραση της Άγκυρας.