Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά της αντιπολίτευσης

184

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς.

 

Υπέρ, επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι η σημερινή μέρα «σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης».

Όπως υπογράμμισε, διαμορφώνεται μια νέα φιλοσοφία, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μεσοπρόθεσμα, να γίνει αξιολόγηση της πορείας του.

Η υπερψήφιση το νομοσχεδίου, όπως τόνισε, αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της γενικότερης προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και της φύσης.

«Δεν είναι μόνο θέμα Πολιτισμού αλλά και κοινής λογικής, να θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί ο πλανήτης Γη, το κοινό σπίτι όλων μας» είπε μεταξύ άλλων.

Τη θέση ότι “για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο” των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων εξέφρασαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου είπε ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει σε οδηγίες ευρωπαϊκές και παγκόσμιων οργανισμών, όπως η μεταφορά θεμάτων υγείας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που διαθέτει τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες στους Δήμους που στερούνται και τις υπηρεσίες αλλά και τεχνογνωσία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης είπε ότι το νομοσχέδιο μεταθέτει το βάρος της ευθύνης στους δήμους, που ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και δομών, αλλά χωρίς επαρκές χρηματοδοτικό πλαίσιο και ουσιαστικά για να γίνει αυτό αντικείμενο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή άλλων ιδιωτικών οργανισμών.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η εμπορευματοποίηση των ζώων. «Όχι μόνο δεν φροντίζετε τα αδέσποτα με κρατική μέριμνα, αλλά χαρατσώνετε τον κόσμο, ακόμα και για την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου συντροφιάς, ώστε να γίνεται πολυτέλεια» σημείωσε.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κων. Μπούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο πάει κόντρα στη φύση με αυτές τις στειρώσεις και κόντρα στη μάνα γη διότι κανένας δεν θα ήθελε απλά να στειρωθεί ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης επέκρινε την κυβέρνηση η οποία, πριν από έξι μήνες έλεγε ότι οι κτηνιατρικές δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι οι υπεύθυνες για οτιδήποτε αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα παραγωγικά ζώα και μετά από έξι μήνες να λέει ότι τώρα πια, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο.