Κίνητρα και μπόνους για ηλεκτρονικές αποδείξεις

357

Κίνητρα και μπόνους για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προσφέρει το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκοντας μέσω του νέου πλαισίου, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Ιατρικές αποδείξεις που θα μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος, σημαντική αύξηση του ποσού των κερδών από την φορολοταρία, καθώς και έξτρα έκπτωση έως 2.200 για όσους χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, περιλαμβάνονται στο «πακέτο» των κινήτρων για τη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος, που θα εμπεριέχεται στο φορολογικό ν/σ που θα καταθέσει το ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα,  τα ιατρικά έξοδα που γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο, πλην της νοσηλείας σε νοσοκομεία και της αγοράς φαρμάκων, θα λογίζονται στο διπλάσιο «μέγεθος», σε σχέση με τώρα, αναφορικά με την κάλυψη του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος από ηλεκτρονικές δαπάνες.

Επίσης, προσφέρεται έκπτωση έως 2.200 σ’ όσους συναλλάσσονται ηλεκτρονικά με επαγγελματικούς κλάδους, που κατατάσσονται στην «κόκκινη ζώνη» του ΥΠΟΙΚ, σ’ ό,τι αφορά στη φοροδιαφυγή.  Για την ακρίβεια κάθε φυσικό πρόσωπο που θα πληρώνει ηλεκτρονικά, για παροχή υπηρεσιών, τους παρακάτω επαγγελματίες, θα κερδίζει το εξής: θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των εξόδων, με το ποσό της έκπτωσης όμως να μην υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ.

Στη λίστα των επαγγελματιών βρίσκονται οι υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ελαιοχρωματιστές, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί,  γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Αναφορικά με τη φορολοταρία, αυξάνοντα τα ποσά που διανέμονται στους νικητές, ενώ αλλάζει και το πλαίσιο λειτουργίας. Τα βραβεία της λοταρίας θα φτάνουν κλιμακωτά έως και τις 50.000 ευρώ, ενώ τα Χριστούγεννα το ποσό που θα κληρώνει θα είναι έως και 100.000 ευρώ.