Ξεκινά η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι – Έφτασε στο δικαστήριο η Ιωάννα

389

Μέσα σε ένα σκηνικό που συνθέτει μια τεράστια τραγωδία για το θύμα, μιας 36χρονης όμορφης κοπέλας που βρέθηκε στη δίνη της φρικιαστικής επίθεσης της δράστιδος, αρχίζει σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας μια δίκη με βασικό ζητούμενο την απόδοση Δικαιοσύνης.

Πρόκειται για τη δίκη της 35χρονης Έφης που επιτέθηκε με βιτριόλι τον Μάϊο του 2020 στην άτυχη 36χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου. Μια δίκη που αναμένεται να προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης δεδομένου πως η επίθεση εκείνη είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Άλλωστε είναι η πρώτη φορά (μετά τη φρικιαστική επίθεση) που η Ιωάννα θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με την γυναίκα που της προκάλεσε ασύλληπτο πόνο και τεράστιες βλάβες στο πρόσωπο και το σώμα της. Η ίδια η Ιωάννα με δυο σοκαριστικές φωτογραφίες της, στο χειρουργείο λίγο μετά την επίθεση, απεικόνισε πρόσφατα τον προσωπικό της Γολγοθά:

“Ξέρω πως πολλοί δεν κατανοούν… δεν αντιλαμβάνονται… πόσο πόνο, πόση αδικία και πόση απόγνωση κρύβει αυτή η φωτογραφία. Είναι μόνο μια ένδειξη… από το πρώτο μου χειρουργείο. Θα ακολουθήσουν δεκάδες. Όχι για να γίνω όμορφη γυναίκα, μόνο για να είμαι φυσιολογικός άνθρωπος. Ποια δικαιοσύνη το αποκαθιστά αυτό; 15/9”.

Η κατηγορία και η δίκη

Η κατηγορία που αντιμετωπίζει η κατηγορούμενη, η οποία δεν θα παραστεί σήμερα στη δίκη, είναι η απόπειρα ανθρωποκτονίας, με την ίδια να αρνείται ότι σκόπευε να την σκοτώσει. Η Έφη χρειάστηκε 12 μήνες για να μεταβεί στο γραφείο της ανακρίτριας και να παραδεχτεί όλα όσα έχει κάνει:  “Ζητώ ταπεινά συγγνώμη, είμαι συντετριμμένη” είπε χαρακτηριστικά. Η διαδικασία έγινε κάτω από άκρα μυστικότητα καθώς η ίδια από την αρχή ήταν αρνητική και δεν είχε δώσει καν προανακριτική κατάθεση στην αστυνομία επικαλούμενη το δικαίωμα της σιωπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατηγορούμενη ζήτησε συγγνώμη και επέμεινε ότι δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει, αλλά να “προκαλέσει πόνο” στο θύμα της, εξ αιτίας “ενός προσωπικού προβλήματος που είχε μαζί της”. Παράλληλα διέψευσε ότι ήθελε να πάει στο νοσοκομείο όπου βρισκόταν η Ιωάννα για να τη σκοτώσει. Η καθ’ ομολογία δράστιδα επέμεινε ότι δεν είχε κανέναν συνεργό -“όλα τα έκανα μόνη μου”, είπε- και πρόσθεσε μετ’ επιτάσεως ότι “είχε εμμονή” με το θύμα.

Ο συνήγορος της μάλιστα είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας σημειώνοντας ότι το αδίκημα θα έπρεπε να είχε χαρακτηρισθεί ως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Στη δίκη θα υπάρχουν συνολικά 35 μάρτυρες, οι κρισιμότεροι εκ των οποίων οι αστυνομικοί που θα ερωτηθούν για τη γενική εκτίμησή τους για την υπόθεση και για τα σχέδια της δράστιδος.

Η κατάθεση της Ιωάννας

Συγκλονιστικά είναι όσα ανέφερε στην κατάθεσή της στις αστυνομικές αρχές η Ιωάννα. “Είδα ξαφνικά μπροστά μου μια γυναικεία φιγούρα η οποία φορούσε μαύρη προστατευτική μάσκα και ήρθε κοντά μου με κοίταξε στα μάτια και χωρίς να μου πει τίποτα μου πέταξε στο πρόσωπο κάποιο καυστικό υγρό. Αυτή μετά έφυγε τρέχοντας από τη γυάλινη πόρτα εξόδου προς άγνωστη κατεύθυνση” έλεγε η Ιωάννα στη προανακριτική της απολογία. “Εγώ αρχικά κοίταξα την μπλούζα μου γιατί νόμιζα ότι μου έριξε καυτό καφέ αλλά αυτό άρχισε να μυρίζει άσχημα και μου φάνηκε ότι είναι κάποιο καυστικό υγρό γιατί κατάλαβα ότι ήταν παχύρευστο. Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν να τρέξω αμέσως στο απέναντι φαρμακείο ενώ παράλληλα ούρλιαζα από τους πόνους για βοήθεια. Αισθανόμουν εκείνη την στιγμή να πρήζεται το πρόσωπο μου και τα χέρια μου να καίνε. Όταν έφτασα στο φαρμακείο άρχισα να φωνάζω για βοήθεια και να λέω στην φαρμακοποιό ότι κάποιος μου πέταξε κάτι καυστικό στο πρόσωπο”.

 “Θα πάω στο δικαστήριο με ψηλά το κεφάλι”

“Δεν θέλω να κρυφτώ, θέλω την Τετάρτη να μπω στο δικαστήριο με το κεφάλι ψηλά”, λέει η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία θα πάει στο δικαστήριο. “Δεν ξέρω αν είμαι καλά προετοιμασμένη, θα με οδηγήσει το ένστικτό μου” παραδέχθηκε λίγες ώρες πριν από τη δικάσιμο, αλλά επέμεινε πως “θέλω να την αντικρίσω και να πάρω τις απαντήσεις μου”. Όπως συμπλήρωσε, αυτό που τη δίνει δύναμη να συνεχίσει τη μάχη της είναι η “αγάπη της οικογένειάς μου και η συμπαράσταση του κόσμου” και πρόσθεσε πως αυτά είναι “η κινητήριος δύναμή μου”.

Όταν πληροφορήθηκε η Ιωάννα για τη σύλληψη της 35χρονης , έπεσε από τα σύννεφα, ενώ όπως είχε αποκαλύψει ο δικηγόρος της κ. Απόστολος Λύτρας, με την συλληφθείσα η 34χρονη είχε κάποιες αραιές επαφές και ελάχιστη επικοινωνία στα social media. Ωστόσο, ένα αίτημα φιλίας από τον άνδρα με τον οποίο διατηρούσε περιστασιακή σχέση η 35χρονη ήταν η αιτία για αυτή την φρικιαστική επίθεση. Σύμφωνα πάντως  με την κατάθεση του 40χρονου, ο ίδιος δεν είχε συναντήσει ποτέ την Ιωάννα. Είχαν ανταλλάξει μερικά τυπικά μηνύματα.