Δήμος Κατερίνης: Έκκληση για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων

267

-Σοβαρά προβλήματα σε βυθιζόμενους κάδους από απορρίμματα που δεν θα έπρεπε να καταλήγουν σε αυτούς

Συχνά και επαναλαμβανόμενα είναι τα φαινόμενα μη τήρησης του κανονισμού καθαριότητας και της εναπόθεσης κλαδιών, χόρτων ακόμη και μπαζών στους βυθιζόμενους κάδους στο κέντρο της πόλης.

Το τελευταίο διάστημα, όπως αναφέρει η Αντιδημαρχία Καθαριότητας, πληθαίνουν οι περιπτώσεις όπου συμπολίτες μας, επιλέγουν να εναποθέσουν μπάζα και κλαδιά στους βυθιζόμενους κάδους, αντί να επικοινωνήσουν με την αρμόδια υπηρεσία για την αποκομιδή τους. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος, είναι η καταστροφή υλικών αποκομιδής απορριμμάτων, αλλά και η εμφάνιση σοβαρών ζημιών στα απορριμματοφόρα.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Κώστας Γραμματικόπουλος, κάνει έκκληση για μια ακόμη φορά στους δημότες για ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους. «Η αποκομιδή μπαζών, παλαιών επίπλων, ακόμη και ηλεκτρικών συσκευών, είναι εφικτή και χωρίς επιβάρυνση για τον δημότη, αρκεί να προηγηθεί επικοινωνία του με την υπηρεσία» τονίζει ο αντιδήμαρχος.

Ο κ. Γραμματικόπουλος, ζήτησε τη συνεργασία των δημοτών, συμπληρώνοντας πως σε εβδομαδιαία βάση ο Δήμος καλείται να πληρώσει σημαντικά ποσά για την αποκατάσταση φθορών σε απορριμματοφόρα και σε βυθιζόμενους κάδους, λόγω της μη ορθής διαχείρισης απορριμμάτων από κάποιους δημότες.

Η υπηρεσία καθαριότητας υπενθυμίζει τι ανακυκλώνουμε και σε ποιους κάδους

Στον μπλε κάδο ρίχνουμε μόνο τις συσκευασίες, δηλαδή:

-Συσκευασίες από Αλουμίνιο, π.χ. αναψυκτικά, μπίρες κ.ά.

-Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο, π.χ. από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό κ.ά.

-Συσκευασίες από Πλαστικό, π.χ. μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φίλμ περιτυλίγματος, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες κ.ά.

-Συσκευασίες από Γυαλί, π.χ. μπουκάλια και βαζάκια, νερό, αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, τρόφιμα κ.ά.

-Συσκευασίες από Χαρτί & Χαρτοκιβώτια,  π.χ. από ηλεκτρικές συσκευές, γάλα, χυμούς, δημητριακά, πίτσα, μπισκότα, ζάχαρη, απορρυπαντικά, χαρτοσακούλες κ.ά.

Στον μπλε κώδωνα ανακυκλώνουμε μόνο τις γυάλινες συσκευασίες που καταναλώνονται στην επιχείρησή μας ή στο σπίτι μας.

-Μπουκάλια από αλκοολούχα ποτά, κρασί, αναψυκτικά, νερό, λάδι κ.ά.

-Βαζάκια τροφίμων από μαρμελάδες, μέλι, ντοματοπολτούς κ.ά.

Τι ΔΕΝ ανακυκλώνουμε στον μπλε κώδωνα:

Υλικά που είναι γυάλινα αλλά δεν αποτελούν γυάλινη συσκευασία: π.χ. ποτήρια, πιάτα, βάζα, τζάμια, καθρέπτες, φανάρια, τασάκια, κούπες κ.α

Υλικά που είναι συσκευασίες αλλά δεν είναι γυάλινες: πλαστικές, χάρτινες, αλουμινένιες, λευκοσιδηρές.

Υλικά που ανήκουν σε άλλα Συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά αυτοκινήτων.

Στους κάδους ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, εναποθέτουμε μόνο παλιά παπούτσια και ρούχα.

Για ογκώδη αντικείμενα (στρώματα, έπιπλα κλπ) οι δημότες μπορούν να επικοινωνούν με την υπηρεσία καθαριότητας στα τηλέφωνα  2351350581, 251350584 και 2351350592 ώστε συνεργεία του Δήμου να περισυλλέξουν τα αντικείμενα σε προκαθορισμένη μέρα από τον χώρο τους.