Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

239

Αγαπητά παιδιά, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και όσοι άλλοι εμπλέκεστε στην εκπαιδευτική διαδικασία, εύχομαι από καρδιάς καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!

Είναι η τρίτη δυστυχώς κατά σειρά σχολική χρονιά, κατά την οποία η πανδημία έχει δημιουργήσει μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για όλους, επιβάλλοντάς μας σημαντικούς περιορισμούς που έχουν ιδιαίτερα επηρεάσει αρνητικά τόσο την καθαυτό δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και την ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων.

Έτσι το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και σήμερα, σηματοδοτεί την αρχή μιας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε από κοινού με τη δέουσα ψυχραιμία.

Δυστυχώς όμως, δεν υπάρχει η ουσιαστική βοήθεια και συνδρομή που απαιτούν οι περιστάσεις από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας. Για μία ακόμη χρονιά το Υπουργείο Παιδείας δεν δείχνει τη δέουσα ευαισθητοποίηση και μέριμνα για το υγειονομικά, κοινωνικά, εκπαιδευτικά αποτελεσματικό κι ασφαλές άνοιγμα και λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Γνωρίζοντας όλοι πως η μετάλλαξη Δ προσβάλλει κυρίως νέους και παιδιά και πως το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών είναι πολύ χαμηλό, η απόφαση της Υπουργού Παιδείας να διατηρήσει τμήματα με αυξημένο αριθμό μαθητών και συνεπώς με το ρίσκο συνωστισμού, επισείει αυξημένο κίνδυνο κατά τους ειδικούς για εξάπλωση της πανδημίας.

Παράλληλα, και ενώ οι ανάγκες για καθαριότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένες, δυστυχώς οι δαπάνες για τις επιπλέον προσλήψεις προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας, είναι πολύ περιορισμένες. Η απουσία δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς και η έλλειψη επαρκούς διδακτικού προσωπικού με την οποία πραγματοποιείται η έναρξη της σχολικής χρονιάς, επιβαρύνουν την όλη κατάσταση και δημιουργούν σε όλους εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο θα μπορούν να τηρηθούν τα απαιτούμενα πρωτόκολλα για τη μη περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Παρόλα αυτά, ας ευχηθούμε και πολύ περισσότερο ας συμβάλουμε όλες κι όλοι, ώστε η φετινή χρονιά να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά κι εύρυθμα για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Προσωπικά δεσμεύομαι να είμαι παρούσα και να συμβάλλω με αίσθημα ευθύνης και με όλες μου τις δυνάμεις για αυτό το σκοπό.

Καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους με υγεία, δημιουργία, χαρά, κέφι, πρόοδο!

 

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα

Εκπαιδευτικός – Βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία)