Τουρκική δημοσκόπηση: Ο Ερντογάν χάνει από όλους – Εσωκομματικός “πόλεμος” στους κεμαλιστές

349

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56,9% των Τούρκων ψηφοφόρων είναι ενάντια σε οποιαδήποτε πιθανότητα επανεκλογής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία της χώρας, μετέδωσε την Τρίτη η εφημερίδα Birgün. Όλα αυτά την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει τα εκλογικά “μαγειρέματα”, αφού πρόσφατα ανακοίνωσε αλλαγή στο κατώτατο ποσοστό εισόδου στη Βουλή.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών Yöneylem σε 3.040 ψηφοφόρους, η πλειοψηφία των οποίων ήταν ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών, σε 27 επαρχίες.

Όταν οι πολίτες ρωτήθηκαν για το ποιον θα ψήφιζαν, η υποστήριξη προς τη Λαϊκή Συμμαχία -αποτελούμενη από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν και το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί- ήταν σχεδόν ίση με την υποστήριξη προς την αντιπολιτευτική Συμμαχία Εθνών -αποτελούμενη από το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα (İYİ) της Μεράλ Ακσενέρ.

Πριν από τις προγραμματισμένες γενικές εκλογές του 2023, αυτοί οι αριθμοί δείχνουν έναν πληθυσμό απογοητευμένο από την ηγεσία.

To 32,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα υποστήριζαν τον Ερντογάν εάν επανέλθει για πρόεδρος, ενώ το 56,9% δήλωσε ότι δεν θα τον ψηφίσει ποτέ και το 8,1% παρουσιάστηκαν αναποφάσιστοι, σύμφωνα με την έρευνα.

Όταν ερωτήθηκαν για τους υποψήφιους που θα υποστήριζαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, το 34,7% απάντησε ότι θα υποστήριζε τον Ερντογάν, ενώ το 50,4 % δήλωσε ότι θα ψήφιζε τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τους υποψηφίους της αντιπολίτευσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι εάν ο ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατέβει αντίπαλος του Ερντογάν, θα πάρουν το 42% και το 38,6% των ψήφων, αντίστοιχα. Εάν η ηγέτης του Καλού Κόμματος (İYİ) Μεράλ Ακσενέρ έρθει αντιμέτωπη με τον Ερντογάν, η Ακσενέρ και ο Ερντογάν θα συγκεντρώσουν 45,6 και 37,2%, αντίστοιχα. Εάν ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Έκρεμ Ιμάμογλου, ανταγωνιστεί τον Ερντογάν, ο Ιμαμόγλου και ο Ερντογάν θα εξασφαλίσουν το 48,5 και 37,8%, αντίστοιχα. Το εντυπωσιακό, το οποίο ζητά η πλειονότητα των ψηφοφόρων της αντιπολίτευσης, αλλά και του τουρκικού λαού, αντικατοπτρίζεται και σε αυτή την έρευνα και ακούει στο όνομα Μανσούρ Γιαβάς. Ο δήμαρχος της Άγκυρας, με τους αγώνες ενάντια στο παρακράτος και τους με ισχυρά θεμέλια μηχανισμούς του ΑΚΡ στην τουρκική πρωτεύουσα, συγκεντρώνει την προτίμηση του κόσμου, καθώς αν ο Κιλιτσντάρογλου αποφασίσει να του δώσει το χρίσμα, ο Γιαβάς και ο Ερντογάν θα πάρουν το 53,8% και το 34,8%, αντίστοιχα, μια ομολογουμένως θριαμβευτική νίκη.

Ο Ερντογάν εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος το 2014 και επανεξελέγη το 2018 για πενταετή θητεία. Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023.