Μετωπική UEFA και FIFA για το Παγκόσμιο Κύπελλο

457

Στην πρόταση για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου κάθε δύο χρόνια, προωθούμενη από το διοικητικό όργανο της FIFA, αναμένεται να αντιταχθούν UEFA και κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Ο Αρσέν Βενγκέρ, επικεφαλής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ανάπτυξης της FIFA, προωθεί την ιδέα ως μέρος της ανασκόπησης του οργανισμού για το διεθνές καλαντάρι αγώνων και αυτήν την εβδομάδα επανέλαβε την υποστήριξή του για την αλλαγή από τον καθιερωμένο τετραετή κύκλο.

Ωστόσο, ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι οποιαδήποτε προσπάθεια της FIFA να εισαγάγει μια τέτοια αλλαγή θα αντιμετωπίσει την αντίσταση του ευρωπαϊκού διοικητικού οργάνου της UEFA, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων (ECA) και είναι απίθανο να κερδίσει την υποστήριξη των μεγάλων εγχώριων πρωταθλημάτων.

Απαντώντας σε επιστολή ενός δικτύου οπαδών ποδοσφαίρου (Football Supporters Europe), ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, δήλωσε ότι «υπάρχουν ανησυχίες σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο» για τα σχέδια που προτείνει ο πρώην προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή η μεταρρύθμιση σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική οργάνωση, υπάρχει μεγάλη έκπληξη ότι η FIFA φαίνεται να ξεκινά μια καμπάνια για να προωθήσει την πρότασή της, ενώ καμία τέτοια πρόταση δεν έχει υποβληθεί σε συνομοσπονδίες, εθνικές ενώσεις, πρωταθλήματα, συλλόγους, παίκτες, προπονητές, και σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα», έγραψε ο Τσεφέριν στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας έχει φτάσει στο Reuters.

«Ως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα μεταξύ τόσων πολλών, είναι η επιτακτική ανάγκη να επισημανθούν οι ανησυχίες που μοιράζονται σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό κόσμο σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει ένα διετές Παγκόσμιο Κύπελλο στο διεθνές ημερολόγιο αγώνων και, ιδιαίτερα σε αυτό το πλαίσιο, στο γυναικείο ποδόσφαιρο», πρόσθεσε.

Το σχέδιο του Αρσέν Βενγκέρ είναι να ακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο την επόμενη χρονιά του Euro και του Copa America, κάτι που θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει ελεύθερο καλοκαίρι για το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών και τα ηπειρωτικά τουρνουά.

«Η UEFA και οι εθνικές ενώσεις της … έχουν σοβαρές επιφυλάξεις και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις αναφορές για τα σχέδια της FIFA», πρόσθεσε ο Τσέφεριν.

Οι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι αντίθετοι με την προοπτική οι ποδοσφαιριστές τους να παίρνουν επιπλέον χρόνο σε διοργανώσεις εθνικών ομάδων.

Τον Μάιο, το συνέδριο της FIFA ψήφισε τη διεξαγωγή μελέτης για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και του Παγκοσμίου Κυπέλλου γυναικών κάθε δύο χρόνια.

Η πρόταση αυτή προήλθε αρχικά από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο την χαρακτήρισε «εύγλωττη και λεπτομερή πρόταση» με 166 εθνικές ομοσπονδίες να ψηφίζουν υπέρ και 22 κατά.

«Πιστεύουμε πραγματικά ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για το ποδόσφαιρο όταν ακούμε ότι οι οπαδοί θέλουν πιο ουσιαστικά παιχνίδια, όλα αυτά τα σημεία πρέπει να ληφθούν υπόψη. Θα το συζητήσουμε, θα το αναλύσουμε, αλλά σε όλες τις συζητήσεις θα θέσουμε ως προτεραιότητα το αθλητικό στοιχείο και όχι το εμπορικό», είπε.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο Παγκόσμιο Κύπελλο απαιτεί ψήφο από το συνέδριο της FIFA αποτελούμενο από όλες τις 211 εθνικές ομοσπονδίες ποδοσφαίρου.

Η FIFA, πάντως, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο του 2022 στο Κατάρ, ενώ θα ακολουθήσει αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μεξικό και τον Καναδά το 2026.