Η μετάλλαξη Μ χτυπά την πόρτα της Ελλάδας – Διευκρινήσεις από τον Γκίκα Μαγιορκίνη

297

Αντιμέτωπη με ένα επικίνδυνο συνδυασμό, την εμφάνιση της ανθεκτικής στα εμβόλια μετάλλαξης Μ και της συνεχιζόμενης εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, βρίσκεται η Ελλάδα. Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων από 13 Οκτωβρίου και της αυξημένης κινητικότητας, οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για έξαρση των μολύνσεων.

Βασική ανησυχία με τη μετάλλαξη Μ είναι η ανθεκτικότητά της στα εμβόλια. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στην χώρα μας 6 παρόμοια κρούσματα. Στην παρούσα συγκυρία όπου ο πήχης για το τείχος ανοσίας πρέπει να σηκωθεί στο 85%, στο 90% ή ψηλότερα και με 5,7 εκατ. πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό (6,1 εκατ έχουν κάνει έστω και μια δόση εμβολίου), οποιοδήποτε νέο στέλεχος αναδύεται κάπου στον πλανήτη και συνδέεται με ικανότητα ανοσιακής διαφυγής, δημιουργεί εύλογα προβληματισμό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, η μετάλλαξη Μ ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Δ. Τα κλινικά δεδομένα μπορεί ακόμα να μην επαρκούν, ωστόσο δεν αποκλείεται το στέλεχος Μ να επικρατήσει έναντι του στελέχους Δ, κατά τον κ. Γώγο.

Ο ίδιος αποδίδει την εμφάνιση των μεταλλάξεων στη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: «Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί. Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί», τονίζει.

Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει τέσσερις μεταλλάξεις ως «ανησυχητικές», που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε ως «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.

Κυρίαρχη φυσικά παραμένει η περίπτωση της Δέλτα.

Σε διευκρινίσεις για τη μετάλλαξη Mu προχώρησε μέσω ανάρτησης στη σελίδα του στο Facebook και o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως αναφέρει, η μετάλλαξη Mu καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου σε αναφορές του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του κοροναϊού “παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική” και προσθέτει πως “η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621 που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/03-21/06.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Μαγιορκίνη:

Η πρώτη αναφορά στελέχους Β.1.621 που πλέον είναι γνωστό ως M στην Ελλάδα είναι στις αναφορές του ΕΟΔΥ από 1/7/2021 και απομονώθηκε εντός της χρονικής περιόδου 31/03-21/06. Στην χθεσινή αναφορά του ΕΟΔΥ δεν υπήρχαν νέα δείγματα με το στέλεχος Μ απλά τα στελέχη που ήταν σημασμένα ως B.1.621 ταξινομήθηκαν ως Μ καθότι η ονοματοδοσία έγινε την τελευταία εβδομάδα.

Το στέλεχος λοιπόν παρακολουθείται εδώ και αρκετό καιρό και προς το παρόν δεν βλέπουμε κάποια ιδιαίτερη δυναμική.