Εκτός US Open o Στέφανος από έναν φοβερό Alcaraz! (videos)

Ο 18χρονος Carlos Alcaraz έκανε τον αγώνα της ζωής του και κατάφερε να αποκλείσει μετά από μια πολύ μεγάλη μάχη που ξεπέρασε τις 4 ώρες τον Στέφανο Τσιτσιπά με 3-2 σετ!

399

Μετά από 4 ώρες και 7 λεπτά ενός συγκλονιστικού αγώνα στο Arthur Ashe – πιθανότατα του καλύτερου αγώνα που είδαμε μέχρι στιγμής στο φετινό US Open – ο Carlos Alcaraz κατόρθωσε να βγάλει εκτός τουρνουά το Νο.3 της παγκόσμιας κατάταξης, Στέφανο Τσιτσιπά, κερδίζοντάς τον με 6-3, 4-6, 7-6 (2), 0-6, 7-6 (5).

Αμφότεροι οι δυο παίκτες είχαν πολύ καλά διαστήματα στο παιχνίδι, αλλά ο Alcaraz παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να κερδίσει και τους πιο ουσιαστικούς πόντους, για να πάρει αυτή τη νίκη-θρίλερ, σε περισσότερο από 4 ώρες στο Arthur Ashe.

Ο 18χρονος Ισπανός, ο οποίος είχε στο πλευρό του και πολύ μεγάλη στήριξη από το κοινό, τελείωσε τον αγώνα με 60 winners, ενώ έκανε και 48 αβίαστα λάθη. Ο Στέφανος είχε μεν 10 λάθη λιγότερα από εκείνον (38), όμως είχε και 47 winners, με τους 15 να έρχονται με άσους.

Ο Alcaraz είχε ένα τρομερό ξεκίνημα, παίζοντας διαστημικό τένις το πρώτο τέταρτο του αγώνα. Χάρη σ’ αυτό προηγήθηκε με 4-0 και έθεσε γερές βάσεις για την κατάκτηση του 1ου σετ. Ο Τσιτσιπάς ανέβασε αισθητά την απόδοσή του τα επόμενα λεπτά και κατάφερε να μειώσει σε 4-3, αλλά ο Ισπανός έκανε νέο break στο 9ο game και ολοκλήρωσε το σετ στο 6-3.

Συνέχισε πολύ δυνατά και στο ξεκίνημα του 2ου σετ ο 18χρονος, ο οποίος βρέθηκε μπροστά με 6-3, 3-0, κέρδισε δηλαδή τα 9 από τα 12 πρώτα games του αγώνα! Πέρασε ξανά στην αντεπίθεση ο Στέφανος, αυτή τη φορά κυριαρχώντας για τα καλά στο court, αφού κατάφερε να κερδίσει τα 5 επόμενα games και να προηγηθεί με 5-3. Στο 10ο game επέστρεψε από το 0-40, για να κρατήσει το σερβίς του και να κλείσει το σετ με 6-4.

Η κυριαρχία του Στέφανου συνεχίστηκε και σε μεγάλο μέρος του 3ου σετ, στο οποίο ο 23χρονος Έλληνας τενίστας έκανε συνεχόμενα break και βρέθηκε μπροστά με 5-2, έχοντας τη δυνατότητα να σερβίρει για το 6-2. Σε εκείνο το σημείο ο Στεφ είχε κερδίσει τα 11 από τα 14 προηγούμενα games!

Ο Alcaraz ωστόσο δεν παρέδωσε τα όπλα και κατάφερε να επιστρέψει αρχικά σε ένα σετ που έμοιαζε παντελώς χαμένο και εν τέλει να το κερδίσει κιόλας! Αφού έσβησε 3 set points στο σερβίς του Στέφανου, ο Ισπανός μείωσε σε 5-3, με το σερβίς του σε 5-4 και αργότερα έκανε νέο break για το 5-5!

Στο 11ο game έσωσε 2 break points και τελικά κράτησε το σερβίς του, για να πάρει το σετ αυτό σε tie-break, όπου ήταν αλάνθαστος και επιβλήθηκε με 7-2!

Η απάντηση του Στέφανου ήταν εμφατική, αφού ο πρωταθλητής μας κέρδισε 6 συνεχόμενα games και πήρε με bagel το 4ο σετ πολύ γρήγορα, για να ισοφαρίσει και πάλι, σε 2-2.

Το αποφασιστικό σετ ωστόσο ήταν διαφορετικό, με τον Στεφ να έχει τη μεγάλη ευκαιρία για να κάνει break στο 6ο game αλλά να μην την αξιοποιεί. O Alcaraz ισοφάρισε σε 3-3 και έκτοτε κανείς από τους δυο δεν είχε άλλο break point, δίνοντας και οι δυο μεγάλη έμφαση στα σερβίς του και παίζοντας πάρα πολύ καλό τένις.

Το tie-break έλυσε ξανά τις διαφορές των δυο παικτών και ο 18χρονος το κέρδισε και αυτό, με πιο δραματικό τρόπο αυτή τη φορά, αφού πρώτα προηγήθηκε με 6-3, με τον Στέφανο να μειώνει σε 6-5 – σβήνοντας το 2ο match point με άστοχη κατά ένα εκατοστό λόμπα του Ισπανού – και να έχει τη δυνατότητα να σβήσει και το 3ο match point στο σερβίς του. Δεν έβγαλε όμως πρώτο σερβίς, ο Alcaraz έφερε το ράλι στα ίσα και με έναν εξαιρετικό winner με το forehand – το 60ό winner του στο ματς – ολοκλήρωσε τον σπουδαιότερο θρίαμβο της μέχρι τώρα καριέρας του.

Αυτή ήταν προφανώς η μεγαλύτερη νίκη στην καριέρα του Alcaraz, πρώτη απέναντι σε Top 10 και Top 5 τενίστα. Ταυτόχρονα, προκρίθηκε για 1η φορά σε 4ο γύρο Grand Slam διοργάνωσης.

Χάρη σ’ αυτή τη νίκη βρίσκεται κοντά και στην πρώτη του είσοδο στο Top 50 της παγκόσμιας κατάταξης ο Ισπανός, κάτι που μπορεί να πετύχει ακόμα και αν δεν κάνει άλλη νίκη στο τουρνουά, αν αποκλειστούν οι Ilya Ivashka (παίζει με Matteo Berrettini), Frances Tiafoe (παίζει με Andrey Rublev) και Kei Nishikori (παίζει με Novak Djokovic).

Ακόμα όμως και αν δεν συμβεί αυτό, έχει μια μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει και στον πρώτο του προημιτελικό σε Grand Slam, αφού στον 4ο γύρο θα αντιμετωπίσει μια από τις μεγάλες εκπλήξεις του τουρνουά, τον qualifier Peter Gojowczyk, που κέρδισε νωρίτερα τον επίσης προερχόμενο από τα προκριματικά, Henri Laaksonen, με 3-6, 6-3, 6-1, 6-4.

Για τον Τσιτσιπά συνεχίζεται μια κατάρα στον 3ο γύρο του US Open, αφού θυμίζουμε πως και το 2020 είχε αποκλειστεί σ’ αυτή τη φάση, ξανά σε αγώνα των 5 σετ, από τον Borna Coric.