Τέλος οι 15.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί από σήμερα – Ξεκινούν οι αναστολές εργασίας, πού είναι τα μεγαλύτερα κενά

468

Ο χρόνος εξαντλήθηκε για τους υγειονομικούς που δεν θέλησαν να κάνουν τελικά το εμβόλιο για τον κοροναϊό και οι οποίοι από σήμερα τίθενται σε αναστολή εργασίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπολογίζεται πως περίπου 15.000 υγειονομικοί – γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό δημόσιων και δημοτικών δομών υγείας, μεταξύ των οποίων και των διαγνωστικών κέντρων, των κέντρων αποκατάστασης, κλινικών, νοσοκομείων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδων νοσηλείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, ΚΑΠΗ και μονάδες ψυχικής υγείας- σε σύνολο περίπου 115.000, δεν θα βρίσκονται από σήμερα στις θέσεις εργασίας τους.

Τα νοσοκομεία με τα μεγαλύτερα κενά

Στο γενικό νοσοκομείο Χαλκιδικής, όπου ποσοστιαία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό “αποχής” από το εμβόλιο, εκτιμάται πως τελικά δεν εμβολιάστηκαν περίπου 220 από τους συνολικά 500 υγειονομικούς.

Στην Πάτρα, στο νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας, θα βγουν σε αναστολή περίπου 250 από τους 1.300 υγειονομικούς. Πολλοί περισσότεροι είναι στο πανεπιστημιακό γενικό δημόσιο νοσοκομείο στο Ρίο.

Στη Θεσσαλονίκη, από τα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ βγαίνουν σε αναστολή περίπου 250 υγειονομικοί.

Στη Λέσβο, δεν κατέθεσαν πιστοποιητικό εμβολιασμού περίπου 35 υγειονομικοί, κυρίως νοσηλευτές, σε σύνολο 770 ατόμων.

Στο Αττικόν, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί υπολογίζονται σε 180.

Σημειώνεται πως τα ποσοστά των γιατρών που προχώρησαν τελικά σε εμβολιασμό είναι υψηλά και με βάση τις τελευταίες πληροφορίες εκτιμώνται κοντά στο 93% στο δημόσιο τομέα. Πολύ χαμηλότερα είναι τα ποσοστά εμβολιασμού στο νοσηλευτικό προσωπικό (περίπου στο 82%), όπως και στο διοικητικό προσωπικό.

Αλλά ακόμα κι αν εμβολιαστούν εκ των υστέρων, δεν σημαίνει πως θα επιστρέψουν αυτομάτως και στις θέσεις τους, όπως έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση.

Μήνυμα με νόημα από το νέο υπουργό Υγείας

Δεν είναι χωρίς σημασία πως ο νέος υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στη χθεσινή τελετή παράδοσης- παραλαβής στην Αριστοτέλους, επέλεξε το πρώτο μήνυμα που έστειλε από τη νέα του θέση, να αφορά τους υγειονομικούς.

“Και ένα μήνυμα που θέλω να πω ως εναρκτήριο μήνυμα υπουργού Υγείας είναι ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να εμβολιαστούμε. Και ο εμβολιασμός είναι και για τον εαυτό μας και για την κοινωνία. Και δεν υπάρχει τιμωρητική αντιμετώπιση όποιων δεν εμβολιάζονται”, είπε χαρακτηριστικά.

“Αλλά όπως κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής έχει το δικαίωμα να μην εμβολιαστεί έτσι και ένας ασθενής ογκολογικός έχει δικαίωμα να έχει και να τον κουράρει γιατρός που έχει εμβολιαστεί.
Θέλουμε να πειστεί όλο το προσωπικό να εμβολιαστεί πρώτα από όλα για τη δική του την υγεία γιατί βρίσκεται στη μάχη αλλά και για τη δημόσια Υγεία”, πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως το σχέδιο της Αριστοτέλους για να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές εργασίας, προβλέπει υπηρεσίες outsourcing για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές υγείας, ανακατανομή του προσωπικού και προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.