“Οδηγός Εξωστρέφειας” από το Επιμελητήριο Πιερίας και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδος

568
dav

Τον «οδηγό εξωστρέφειας» παρουσίασαν σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδας Γιώργος Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Ηλίας Χατζηχιστοδούλου. Η έκδοση των 141 σελίδων, περιλαμβάνει τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μια μικρή ή μικρομεσαία επιχείρηση που δεν διαθέτει τη δυνατότητα εξειδικευμένης στελέχωσης του τμήματος εξαγωγών της.

dav

Οι οδηγίες, τα «επτά βήματα» που περιλαμβάνονται στην έκδοση, δεν αποτελούν προϊόν ακαδημαϊκής μελέτης, αλλά έναν οδηγό από επιχειρηματίες που κατάφεραν να καταστήσουν εξωστρεφείς τις επιχειρήσεις τους και να «μπουν» σε μεγάλες αγορές. «Όσοι διαβάσουν τον οδηγό, θα κατανοήσουν από πού πρέπει να ξεκινήσουν, ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε η επιχείρησή τους να γίνει εξωστρεφής. Πρόκειται για έναν οδηγό, που βασίζεται στην τεχνογνωσία αυτών των επιχειρηματιών», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Επιτακτική η ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπουν στο δρόμο της εξωστρέφειας ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Αναφερόμενος στον οδηγό εξωστρέφειας ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή το δόγμα που επικρατεί στο επιχειρείν είναι το «παράγω-εξάγω». «Το ζήτημα είναι τι παράγουμε», «πως το παράγουμε» και «πως το προωθούμε» είπε, συμπληρώνοντας πως ο οδηγός έρχεται να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα, «να κατευθύνει και να δώσει οδηγίες για τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στις αγορές του εξωτερικού». Ο κ. Κωνσταντόπουλος πρόσθεσε ότι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταρτήσουν ομάδες “clusters” έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους στο εξωτερικό.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη έκδοση «ιστορική κίνηση για το επιχειρείν στην Ελλάδα», κάνοντας λόγο για «πρώτη και μοναδική προσπάθεια» η οποία ξεκίνησε από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ Ηλία Χατζηχριστοδούλου. Ο κ. Κωνσταντόπουλος, σημείωσε πως ο συγκεκριμένος οδηγός δεν αφορά μόνο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Πιερίας ή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά όλες τις επιχειρήσεις της χώρας που επιθυμούν να ακολουθήσουν το δρόμο της εξωστρέφειας.