Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα του κοροναϊού;

255

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει επικρατήσει σε όλη την Ευρώπη και οι ειδικοί τη χαρακτηρίζουν ως εξαιρετικά μεταδοτική. Δεν είναι όμως αυτή η μοναδική της διαφορά από τους άλλους τύπους/μεταλλάξεις του SARS-COV-2 που έχουμε συναντήσει. Τα βασικά και γνωστά μας πλέον συμπτώματα της COVID-19 μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα, κόπωση και απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης. Όπως φαίνεται, η μετάλλαξη Δέλτα εκτός από τα γνωστά αυτά συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθεί και με διαφορετικό τρόπο -ειδικά σε νέους ανθρώπους-, σύμφωνα με έναν καθηγητή που έχει κάνει μια μεγάλη σχετική έρευνα.

Πρόκειται για τον Tim Spector, καθηγητή Γενετικής Επιδημιολογίας στο Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου ο οποίος είναι επικεφαλής της μελέτης Zoe COVID Symptom study,  μιας βρετανικής μελέτης που βασίζεται στις πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω ενός app για κινητά τηλέφωνα. Μέσω της μη κερδοσκοπικής αυτής εφαρμογής πραγματοποιείται μια πολύ εκτεταμένη έρευνα για την COVID-19, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση της επιστημονικής κοινότητας για τη νόσο.

Λιγότερο έντονα συμπτώματα

Το app ZOE ζητά από τους ανθρώπους να αναφέρουν τυχόν συμπτώματα, εάν είχαν οποιαδήποτε στιγμή θετικό COVID τεστ καθώς και αν έχουν κάνει ή όχι εμβόλιο. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, η εφαρμογή είχε καταγράψει 170 εκατομμύρια αναφορές και σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που κολλάνε τώρα κοροναϊό τείνουν να μην παρουσιάζουν μόνο τα “συνήθη” συμπτώματα της νόσου.

“Από τις αρχές Μαΐου, εξετάζουμε τα συμπτώματα που μας δηλώνουν οι χρήστες της εφαρμογής – και δεν είναι πλέον τα ίδια όπως τους προηγούμενους μήνες”, εξηγεί ο Spector. “Αυτή η μετάλλαξη φαίνεται πως δρα κάπως διαφορετικά”.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Tim Spector, οι νέοι άνθρωποι που κολλούν αυτή τη μετάλλαξη μπορεί να παρουσιάσουν κάτι που μοιάζει περισσότερο με ένα “βαρύ κρυολόγημα”, με δύο πιο συχνά συμπτώματα: πονοκέφαλο και συνάχι.

Το πρόβλημα είναι πως εάν οι άνθρωποι παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, που μοιάζουν με ένα απλό κρυολόγημα ή με αλλεργία, δεν πηγαίνει το μυαλό τους στη νόσο και συνεχίζουν τις κοινωνικές τους επαφές, ενώ μπορεί να έχουν κοροναϊό και να τον μεταδίδουν. “Πιστεύουμε ότι αυτό πυροδοτεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα”, δήλωσε ο καθηγητής στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Και ο πονοκέφαλος και το συνάχι δεν είναι τα μόνα “εναλλακτικά” συμπτώματα που έχουν συνδεθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα. Σε αναφορά από την Ινδία η έντονη ξηροστομία δηλώνεται επίσης ως σύμπτωμα της νόσου, ένα σύμπτωμα που καταγράφεται έτσι κι αλλιώς στις αναφορές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  παρότι δηλώνεται ως ένα από τα “λιγότερο συχνά”.

Σε κάθε περίπτωση, και παρότι τώρα που θα μπει το φθινόπωρο μπορεί να κυκλοφορούν κι άλλες ιώσεις και που ξεκινούν αλλεργίες, ας μην υποτιμούμε κανένα σύμπτωμα, όσο “αθώο” κι αν μας φαίνεται, καθώς κάνοντας ένα τεστ και παίρνοντας την απάντηση προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας.

Πηγή: Forbes