Ρουκέτα έπεσε σε κτίριο κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

449

Μια έκρηξη ακούστηκε σήμερα το μεσημέρι στην Καμπούλ, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, τρεις ημέρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας όπου οι δυτικές χώρες ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών.

Παράλληλα, δύο αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Ρόιτερς ότι η έκρηξη πιθανόν να οφείλεται σε επίθεση με ρουκέτα.

Όπως μετέδωσε το BBC πριν από λίγο, ένας αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι πράγματι σημειώθηκε μια έκρηξη που προκλήθηκε από επίθεση με ρουκέτα η οποία έπληξε μια κατοικία κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι δεν επλήγη το αεροδρόμιο.

Σύμφωνα με μαρτυρία Αφγανού αξιωματούχου που επικαλείται το Al Jazzeera, από την έκρηξη έχασε τη ζωή του ένα παιδί.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα στρατιωτικό πλήγμα στην Καμπούλ, όπως δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι ίδιοι, διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν ότι το πλήγμα είχε ως στόχο ύποπτα μέλη του ISIS-K, του αφγανικού παραρτήματος του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι επικαλούνται τις πρώτες πληροφορίες και ότι αυτές πιθανόν να αλλάξουν.

Όμως παραμένει ασαφές αν η έκρηξη στο σπίτι σχετίζεται με αυτές τις επιχειρήσεις

Το Al Jazeera αναφέρει ότι εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν ως στόχο βομβιστή αυτοκτονίας που επέβαινε σε όχημα και σκόπευε να πραγματοποιήσει επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η είδηση έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά την αναφορά του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για επικείμενη νέα επίθεση: “Οι στρατηγοί μας με πληροφόρησαν ότι είναι πιθανό να συμβεί μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μέσα στις επόμενες 24-36 ώρες. Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης”, σημείωσε.

Ο  Μπάιντεν θα υποδεχτεί τα φέρετρα  των αμερικανών στρατιωτών

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατευθύνεται αυτή την ώρα προς την Αεροπορική Βάση Ντόβερ για να αποτίσει φόρο τιμής προς τους αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοκτονίας, η οποία σημειώθηκε στη διάρκεια της επιχείρησης απομάκρυνσης πολιτών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την περασμένη εβδομάδα.

Από την επίθεση ενός καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες Αφγανοί και 13 αμερικανοί στρατιώτες.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να υποδεχτεί τα φέρετρα με τα λείψανα των αμερικανικών στρατιωτών, τα οποία θα επιστραφούν με αεροπλάνο στην πατρίδα τους, τις ΗΠΑ.

Παρούσες αναμένεται να είναι και οι οικογένειες των θυμάτων.

Η επίθεση της Πέμπτης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ISIS-K, το αφγανικό παράρτημα του Ισλαμικού Κράτους, ήταν η πιο αιματηρή για τις αμερικανικές δυνάμεις που υπηρετούν στο Αφγανιστάν την τελευταία δεκαετία.

Η επίθεση σημειώθηκε στην πύλη του αεροδρομίου όπου χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στην προσπάθειά τους να φύγουν από τη χώρα.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση για την εξωτερική πολιτική του αμερικανού προέδρου από τότε που ανέλαβε την εξουσία.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Χθες ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε δύο ενόπλους του ISIS-K με επίθεση drone στο Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazzeera